Ministrul de Interne anunţă anchetă în cazul poliţiştilor acuzaţi de tortură. “Vom vedea exact care sunt probele”

Ana Anitoiu / 03.03.2021, 22:49
Ministrul de Interne anunţă anchetă în cazul poliţiştilor acuzaţi de tortură. “Vom vedea exact care sunt probele”

Mai mulți polițiști de la Secţia 16 Poliţie din București au fost reținuți, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, după ce ar fi torturat doi tineri care le-au reproșat că nu purtau măști de protecție și că aplicau amenzi fără temei. Detaliile din dosar sunt tulburătoare.

Cum i-ar fi torturat polițiștii pe cei doi tineri

UPDATE– Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a informat joi că va urma o anchetă privind evenimentele care s-au petrecut la Secţia 16.

Fapta s-a petrecut în septembrie 2020, au urmat toate procedurile legale, a fost deschis un dosar in rem, iar decizia de ieri, de a-i reţine pe opt din cei nouă suspecţi, având în vedere acuzaţiile care li s-au adus, este din punctul meu de vedere una corectă. Este inadmisibil să ai un astfel de comportament tu, care îmbraci uniforma de poliţist. Sigur că va urma o anchetă, vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie şi unu la sută din ceea ce s-a spus în spaţiul public este adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţişti“, a declarat Bode la Aeroportul “Henri Coandă”, la un eveniment organizat de Poliţia de Frontieră.

Polițiștii au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură, după ce au fost făcute percheziții. Aceștia sunt cercetați pentru că ar fi bătut doi tineri, în luna septembrie a anului trecut, în zona Eroii Revoluţiei din Capitală.

”În dimineaţa zilei de 3 martie 2021, au fost efectuate percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi judeţului Caraş-Severin, în baza a 9 autorizaţii emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate într-o cauză având ca obiect infracţiunile de tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal, presupus săvârşite în luna septembrie a anului 2020 asupra a două persoane vătămate. La momentul actual, procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează audieri ale persoanelor vizate de percheziţiile domiciliare, acestea având calitatea de agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, a transmis Parchetul Capitalei.

Politisti din Bucuresti, retinuti dupa ce ar fi torturat doi tineri care le-au reprosat ca nu purtau masti de protectie. Detalii tulburatoare
Politisti din Bucuresti, retinuti

Cum ar fi fost torturat de polițiștii de la Secția 16 unul dintre tineri

Unul dintre tineri a spus că după ce le-a reproșat lipsa măștilor de protecție, polițiștii l-au încătușat și l-au lovit cu pumnii, picioarele și bastoanele. Apoi, l-ar fi băgat într-o dubă a poliţiei şi l-ar fi dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-ar fi torturat. Scena de groază s-ar fi petrecut la data de 1 septembrie 2020.

“În scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia municipiului Bucureşti, Sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi tălpilor. Unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante. Ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate. După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran”, susțin procurorii.

Ce i s-ar fi întâmplat celui de-al doilea tânăr, după ce le-a adresat un reproș polițiștilor

Celălalt tânăr a reclamat că alți doi polițiști i-au pus cătușe la mâini, după care l-au încuiat într-o autospecială de poliţie, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate. Agenții l-ar fi dus până în zona Zeţari din Bucureşti, Sectorul 5, unde l-ar fi abandonat pe o stradă întunecată.

Cercetările referitoare la reclamațiile făcute de cei doi tineri care susțin că au fost sechestrați, respectiv torturați de polițiștii de la Secția 16 din Capitală sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI