Polițist din Gorj, acuzat că fura din magazine printr-o metodă ingenioasă. Cum reușea mereu să plece cu plase întregi de mâncare

Cătălina Burghelea 20.01.2022, 06:36
Polițist din Gorj, acuzat că fura din magazine printr-o metodă ingenioasă. Cum reușea mereu să plece cu plase întregi de mâncare

Un polițist din județul Gorj este acuzat de furt calificat din magazine. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu și ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Gorj au pe rol un dosar în care trei vânzătoare ale unui cunoscut magazin din oraș, fiul uneia dintre acestea și soțul alteia, agent de poliție, sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.

Polițist gorjean, acuzat de furt calificat din magazine

Grupul a folosit timp de câteva luni o metodă ingenioasă de furt, însă întreg sistemul pe care-l puseseră la cale a fost descoperit, după ce au făcut mai multe plăți cu cardul, în valoare de 1 leu. Interesant este că nu exista niciun produs în magazin cu o valoare atât de mică, dar omul legii a reușit să plece cu plase întregi de alimente, țigări sau băuturi alcoolice. Agentul de poliție se apără, spunând că nu știe nimic despre aceste furturi.

„Eu nu știu nimic despre această problemă. Eu? Nu știu despre ce este vorba. Eu nu cunosc nimic în legătură cu această problemă”, a precizat polițistul cercetat.

Metoda ingenioasă folosită de așa-zisul om al legii

Numele lui Ionuț Sorinel Ciriperiu, șeful postului de poliție al comunei Turcinești, din Gorj, apare într-un dosar de furt calificat, în care procurorii și ofițerii SJA Gorj fac cercetări de aproape un an. Oamenii legii au intrat pe fir după ce reprezentanții firmei care deține magazinele „Mondial” din Târgu-Jiu au sesizat numeroase plăți cu cardul, cu valoarea de 1 leu, la spațiul comercial din zona „Lido”.

Tranzacțiile au trezit suspiciuni, în condițiile în care niciun produs din respectivul magazin nu costa 1 leu, așa că cei din departamentul economic al firmei au început verificările. În acest sens, au scos extrase cu datele cardurilor de la bănci și au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere ale magazinului. Astfel, a ieșit la iveală un sistem de furt ingenios, pus la cale de către trei vânzătoare, fiul uneia dintre acestea și soțul alteia, polițistul Ciriperiu, notează Gorj online.

Foto Gorj online
Foto Gorj online

Cum funcționa sistemul?

Două dintre vânzătoare, una de la raionul de carne și produse din carne și soția polițistului, care se ocupa de raionul cu dulciuri, țigări și băuturi alcoolice, aveau înțelegerea ca persoanele din familiile lor să cumpere de la raionul celeilalte. Aici intra pe fir agentul de poliție. Bărbatul cumpăra diverse produse de la raionul de carne, care îi erau puse în plasă, apoi vânzătoarea tasta pe terminalul pentru plata cu cardul suma de 1 leu.

Spre exemplu, în imaginile surprinse de camerele video se vede cum omul legii îi dă vânzătoarei cardul, aceasta îl apropie de terminalul de plată și el pleacă din magazine cu un pachet întreg de pulpe și un cofraj cu ouă, în timp ce, pe extrasul de la bancă, la data și ora respectivă, valoarea plății apare ca fiind de 1 leu.

Cumpărături de peste 7.000 de lei cu sume modice

Fiul femeii care vindea la raionul de carne proceda la fel la raionul unde era vânzătoare soția polițistului, de unde cumpăra țigări, cafea și băuturi alcoolice. În acest cerc vicios a fost inclus și fiul minor al polițistului, care îl însoțea pe tatăl său sau făcea chiar el cumpărături din magazine după aceeași metodă de înșelăciune. Cea de-a treia vânzătoare, care cunoștea mecanismul infracțional, proceda la fel. Plătea 1 leu cu cardul pentru alimente mult mai scumpe, dar în afara programului.

Lăcomia i-a dat, în cele din urmă, de gol pe făptași. În doar 20 de zile au făcut cumpărături de peste 7.000 de lei, pentru care plătiseră o sumă modică.

Vânzătoarele au demisionat

Puse în fața probelor concludente, cele trei vânzătoare au recunoscut totul și au achitat, în mare parte, prejudiciul din luna februarie 2021. Într-un final, și-au dat demisia de la locul de muncă.

Cazul este investigat de ofițerii SJA Gorj, care i-au audiat pe reprezentanții firmei păgubite, au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere și extrasele bancare cu datele cardurilor. Pe numele inculpaților a fost deschis un dosar penal, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu.

Ancheta avansează cu viteza melcului. În tot acest timp, agentul de poliție Sorinel Ciriperiu se află, în continuare, la comanda Postului de Poliție Turcinești și se face că nu știe nimic despre dosarul în care este cercetat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...