„Umărul surferului”, noua modalitate de furt prin care românii ajung vedete în Europa. Cum își aleg victimele

Elena Avramescu 28.12.2021, 11:26
„Umărul surferului”, noua modalitate de furt prin care românii ajung vedete în Europa. Cum își aleg victimele

Zilele trecute, cinci români cu vârste cuprinse între 32 şi 45 de ani, au fost condamnaţi la Hasselt, în Belgia, după ce le-au golit conturile la 18 bătrâni printr-o metodă inedită de furt. Pedepsele au fost cuprinse între trei ani şi patru luni şi patru ani şi două luni de închisoare, și au fost puși la plata unor amenzi de câte 1.600 de euro fiecare.

„Umărul surferului”, noua modalitate de furt a românilor

Astfel că membrii unei grupări infracţionale formate din cinci români, cu un mare palmares infracţional, au fost condamnaţi în urmă cu câteva zile de o instanţă din localitatea belgiană Hasselt. Înafara de aceștia, un bărbat olandez de 19 ani a fost inculpat în acelaşi dosar, astfel că a primit zece luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţi.

Poliţiştii din Belgia au descoperit că gruparea de români a comis furturi prin metoda ”umărul surferului” în aproape toată ţara după ce au fost primite plângeri penale de la locuitori din Anvers, Bruxelles, Diepenbeek, Hasselt şi Liège.

Mai mult, pe imaginile surprinse de camerele de luat vederi se vede poate vedea modul în care hoții obțineau PIN-urile cardurilor bancare aparţinând victimelor, iar persoanele vizate erau cele vârstnice, cu probleme locomotorii sau de vedere.

Umarul surferului, noua modalitate de furt a romanilor
Bancomat

Infractorii au fost zăriți în timp ce se aşezau la coadă la bancomate, când profitau de neatenţia victimelor şi se uitau peste umerii acestora în timp ce introduceau codul PIN. Imediat după le sustrăgeau cardurile bancare şi scoteau toţi banii. Un număr de 18 vârstnici din Belgia au rămas, așadar, fără aproximativ 40.000 de euro.

Însă asta nu este tot. Aceeași grupare de infractori a comis mai multe furturi, în mod identic, şi în supermaketurile din Belgia, victime fiind tot oamenii mai în vârstă. Aceștia erau urmăriţi la cumpărături, unde hoţii reuşeau să afle codurile PIN ale cardurilor bancare când aceştia plăteau pentru produs. În plus, unul din hoţi îi distrăgea apoi atenţia victimei arătându-i hartă şi îi cerea indicaţii, în timp ce alt membru al grupării îi fura cardul bancar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...