ANALIZĂ

Politica românească stă pe un butoi de pulbere. Sezonul luptelor fratricide

Mihnea Tălău 07.02.2022, 12:20
Politica românească stă pe un butoi de pulbere. Sezonul luptelor fratricide

Două partide parlamentare se află în acest moment în pericol de implozie. Este vorba de USR și AUR. În ultimele zile scandalurile din sânul celor două formațiuni politice se țin lanț. Dacă la AUR situația pare a fi provocată din exterior, la USR este un adevărat război fratricid.

În timp ce co-președinții AUR, George Simion și Claudiu Târziu, vin cu mesaje că nu există probleme, la USR se ascut cuțitele.

Tensiuni în AUR, pericol de implozie în USR

Scânteia contrelor din AUR a pornit după anunțul lui Simion că președinte onorific al partidului va deveni Călin Georgescu. Presa a speculat că Claudiu Târziu și Sorin Lavric s-ar opune unei astfel de mișcări. Ulterior, mesajul conducerii a fost de „frăție umăr la umăr” care nu va dezbina formațiunea politică, aflată într-o evidentă creștere în sondaje.

George Simion se gandeste sa candideze la presedintia Romaniei. E anuntul momentului in politica

În schimb, la USR, tensiunile sunt evidente. Tandemul Dan Barna – Cătălin Drulă lansează atac după atac la adresa președintelui partidului Dacian Cioloș. Cei doi se opun multor prevederi din programul politic al lui Cioloș forțând demisia acestuia.

Luni dimineața, conducerea USR se afla în plină ședință. Forul național este însă dominat de Dan Barna și acoliții săi, care așteaptă o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș, al cărui program a fost aprig contestat. Lupta pentru putere ar putea duce în cel mai fericit caz, cât de rapid, la organizarea unui nou Congres, la doar câteva luni de la cel la care Dacian Cioloș a fost ales președinte. Dar având puteri limitate, fără o majoritate de voturi în forul de conducere al partidului, care este deținut de echipa Barna.

Mai mult, se vorbește chiar de o separare a celor două tabere și revenirea la starea inițială, cu un USR și Plus de sine stătător.

Cioloș a lansat semnale că nu poate rămâne ca președinte decorativ dacă nu va controla partidul.

Rezultatele primul tur de la alegerile USR-PLUS

 

PMP un partid prea mic pentru Diaconescu și Tomac

Nu este liniște nici în PMP, partid care a ratat la mustață Parlamentul României. O luptă la baionetă se desfășoară în aceste zile între actualul președinte Cristian Diaconescu și fostul președinte Eugen Tomac. Acesta din urmă a anunţat că pe 19 februarie va fi organizat Congresul PMP, în urma neînțelegerilor din partid. El îl acuză pe Diaconescu de blocajul în care se află acum PMP.

Toate aceste lupte, cu un vădit iz dâmbovițean, au loc pe fondul unei tot mai probabile rupturi a coaliției guvernamentale și a unui posibil război la granițele României.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...