Poliția lui Viktor Orban a început să confiște steagurile LGBT. Ce s-a întâmplat la Budapesta, înainte unui meci de la Euro

Ana Anitoiu, Alexandru Ioanid 28.06.2021, 09:08
Poliția lui Viktor Orban a început să confiște steagurile LGBT. Ce s-a întâmplat la Budapesta, înainte unui meci de la Euro

Poliția prim-ministrului ungar Viktor Orban a confiscat duminică steaguri LGBT, la Budapesta, înaintea meciului dintre Olanda și Cehia de la EURO 2020. UEFA a intervenit pentru a clarifica faptul că nu are nicio legătură cu interdicția de a fi afișate aceste drapeluri.

Ce le-au spus autoritățile din Ungaria suporterilor cu steaguri LGBT

Unii dintre suporteri care s-au adunat înainte de meci în jurul stadionului din Budapesta au venit cu steaguri LGBT. Aceste persoane au dorit să protesteze față de legea promovată de guvernul Ungariei ce încalcă drepturile comunităților de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali.

Unii dintre suporteri au scris pe rețelele de socializare că autoritățile din Ungaria le-au spus că au doar două variante: fie să nu mai afișeze steagurile LGBT, fie să le înmâneze polițiștilor.

Politia lui Viktor Orban a inceput sa confiste steagurile LGBT. Ce s-a intamplat la Budapesta, inainte unui meci de la Euro
Presedintele UEFA, Aleksander Ceferin

Mesajul UEFA despre afișarea steagurilor LGBT

Presa internațională a scris inițial că în spatele interdicției de a afișa steaguri LGBT s-ar afla UEFA, iar motivul ar fi fost faptul că aceste drapeluri putea fi considerate simboluri politice. În acest context, forul european a respins acuzațiile și a clarificat că ”responsabilitatea aparține autorităților locale”.

”UEFA a informat ieri federația din Ungaria că steagurile în culorile curcubeului nu sunt simboluri politice și fac parte din campania UEFA Equal Game, prin care se promovează lupta împotriva discriminărilor. Astfel, steagurile vor fi acceptate în stadion”, a transmis forul la conducerea căruia se află Aleksander Ceferin.

Culorile LGBT, interzise de UEFA cu o altă ocazie

Pe de altă parte, dacă de data aceasta a permis afișarea steagurilor LGBT, UEFA n-a mai fost de partea acestei comunități pe 23 iunie, la partida Ungaria-Germania. Atunci, însă, n-a fost vorba despre drapeluri. În schimb, autoritățile locale din Munchen au vrut să ilumineze Allianz Arena în culorile LGBTQ, astfel încât să promoveze lupta împotriva discriminării.

UEFA a blocat această inițiativă, motivând că ar fi reprezentat un gest de natură politică. Primarul din Munchen, Dieter Reiter, a hotărât ca alte clădiri din oraș să fie iluminate în seara meciului în culorile acestei comunității. La acel eveniment, prim-ministrul ungar Viktor Orban și-a anulat în ultimul moment prezența în tribună, în contextul situației tensionate.

Viktor Orban, criticat pentru legea LGBT. Cum s-a apărat

Liderii Uniunii Europene l-au criticat joi pe Viktor Orban pentru legea sa formulată împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor. Această lege prevede că “pornografia şi conţinutul ce prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

Viktor Orban s-a apărat spunând că, de fapt, noua lege nu îi privește pe membrii comunității LGBT, ci se referă la ”modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”. Vezi AICI ce țări l-au susținut pe premierul ungar la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...