Ce se va întâmpla, în curând, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Guvernul lui Viktor Orban are planuri mari

Nicu Stan 04.06.2021, 16:00
Ce se va întâmpla, în curând, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Guvernul lui Viktor Orban are planuri mari

Ce se va întâmpla, în curând, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Guvernul lui Viktor Orban are planuri mari în țara noastră, în zonele locuite preponderent de maghiari.

Viktor Orban face investiții în România, în zonele locuite de maghiari

Ce se va întâmpla, în curând, în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, unde guvernul de la Budapesta are gânduri mari.

Astfel, Programul de Bunăstare Digitală (DJP) implementat de Guvernul Ungariei în anul 2015 s-a extins, începând de ieri, şi în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, prin deschiderea unui birou regional la Târgu Mureş. Scopul este de utilizare a experienţei ungare în domeniul economic şi al administraţiilor locale, scrie Agerpres.

Ungaria vrea sa contribuie la prosperitatea cetatenilor maghiari din Romania
Ungaria vrea sa contribuie la prosperitatea cetatenilor maghiari din Romania

Guvernul de la Budapesta investește în Transilvania

Programul digital marchează în acest fel o nouă investiție a guvernului maghiar în Transilvania, după programul de investiții economice, cel de construcție și renovare de biserici, școli, creșe și cel de investiții în sport.

De asemenea, coordonatoarea biroului transilvan al Programului de Bunăstare Digitală, Sarolta Besenyei, a spus că, pentru început, va fi implementată una dintre măsurile Programului Digital Village, constând într-un sondaj de opinie pentru a se vedea care sunt necesităţile comunităţilor din zonă.

Ce își propune Digital Village

”Programul Digital Village îşi propune să ridice nivelul de trai al celor care locuiesc la sate prin utilizarea de soluţii digitale inteligente şi să consolideze beneficiile tradiţionale ale modului de viaţă rural. Programul îşi propune să facă regiunile atractive pentru cei care locuiesc în zonele rurale şi pentru cei care doresc să se stabilească în sate. Sondajul de opinie va evidenţia necesităţile şi preferinţele locale şi va face o evaluare a stării digitalizării”, a declarat Sarolta Besenyei.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a arătat că dezvoltarea oraşelor şi regiunilor inteligente se bazează în primul rând pe cooperarea tuturor actorilor, începând cu reprezentanţii guvernului, ai administraţiilor publice, ai agenţilor economici, ai lumii ştiinţifice, ai societăţii civile, precum şi a oamenilor de rând.

Ce presupune dezvoltarea soluțiilor inteligente

Dezvoltarea unor soluţii inteligente presupune un program unic pentru fiecare comunitate şi, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei, necesită corecţie şi monitorizare continuă.

Scopul sondajului este să se formuleze propuneri care să reflecte nevoile comunităţii locale, cu ajutorul cărora sistemul de servicii al administraţiei să poată fi organizat mai eficient, inclusiv transportul public local, partea de sănătate şi latura socială, dezvoltarea durabilă şi economică, gestionarea deşeurilor, producerea de energie sau organizarea de servicii bazate pe resurse locale.

Rezultatul cercetării va fi util pentru factorii de decizie municipali şi guvernamentali cu privire la nevoile locale specifice, tendinţele şi problemele care trebuie abordate”, a spus Peter Ferenc.

Urmăriți Impact.ro și pe