Țările care au susținut Ungaria în disputa privind legea LGBT. L-au apărat pe Viktor Orban în fața Europei

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 25.06.2021, 20:53
Țările care au susținut Ungaria în disputa privind legea LGBT. L-au apărat pe Viktor Orban în fața Europei

Două țări au susținut Ungaria în disputa referitoare la drepturile comunităţii LGBT la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles. Acestea au fost singurele state membre UE care l-au susținut pe premierul ungar Viktor Orban, după cum a declarat vineri prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel.

Ce prevede legea LGBT. Cum s-a apărat Viktor Orban

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a fost criticat joi e liderii Uniunii Europene pentru legea sa formulată împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor. Această lege, ce a fost numită ”homofobă”, prevede că “pornografia şi conţinutul ce prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

De cealaltă parte, Viktor Orban s-a apărat în fața criticilor. Premierul Ungariei a susținut că noua lege nu îi privește pe membrii comunității LGBT, ci se referă la ”modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”.

Tarile care au sustinut Ungaria in disputa privind legea LGBT. L-au aparat pe Viktor Orban in fata Europei
Viktor Orban

Legea LGBT a iscat o dezbatere foarte aprinsă

În ciuda intenției explicate de Viktor Orban, această controversată lege ungară a iscat o dezbatere foarte aprinsă la summitul celor 27 de ţări de la Bruxelles. Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că momentul a fost unul ”istoric” și că discuția ce a avut loc n-a fost una diplomatică, ci a semănat mai degrabă cu o confruntare.

Cu această lege ce ar afecta drepturile comunității LGBT, premierul ungar a determinat ca reprezentanții a 17 state membre ale Uniunii Europene, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a fost invitat la summit. Aceștia s-au referit la nevoia ca valorile europene să fie susținute.

Singurele țări din Uniunea Europeană ce au susținut Ungaria în privința legii LGBT

Potrivit prim-ministrului Luxemburgului, doar două țări membre ale Uniunii Europene au susținut Ungaria la summit în disputa ce s-a iscat pe tema legii LGBT. Statele ce s-au declarat întru totul de acord cu Viktor Orban au fost Slovenia şi Polonia.

“Doar două ţări au spus că sunt pe deplin de partea Ungariei: Slovenia şi Polonia. Celelalte ne-au susţinut sau nu au spus nimic”, le-a declarat Xavier Bettel, precizând că în urmă cu câţiva ani a luat cina alături de soţul său şi de premierul ungar la Budapesta. “Nu-l recunosc pe Viktor Orban care este astăzi la masa Consiliului European. Nu este acelaşi … Este trist”, a adăugat premierul Luxemburgului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...