Poliția i-a luat permisul unui tânăr din cauza dezinfectantului. Cum au ajuns la concluzia că a băut

Raluca Juncu 26.06.2020, 11:45
Poliția i-a luat permisul unui tânăr din cauza dezinfectantului. Cum au ajuns la concluzia că a băut

Un tânăr de 29 de ani din București a rămas fără permis după ce polițiștii de la Brigada Rutieră i l-au reținut, după ce a fost depistat cu alcoolemie în sânge. Bărbatul nu consumase deloc alcool înainte să urce la volanul mașinii. Cum s-a ajuns la această situație?

Incident inexplicabil în Olt

Tânărul din București se afla în vizită la părinții săi, în municipiul Caracal, când, pe data de 6 iunie, a fost oprit de un echipaj de la Brigada Rutieră pentru un control de rutină. Bărbatul a fost supus etilotestului, din care a reieșit că avea un nivel de alcoolemie de 0,04 mg/l, în aerul expirat.

Conducătorul auto spune că nu-și poate explica nivelul de alcoolemie găsit de polițiști pentru că nu a consumat niciun fel de băutură cu conținut de alcool, înainte de a se urca la volanul autoturismului său.

Singurul lucru pe care l-a făcut înainte de a fi oprit de oamenii legii a fost să se dezinfecteze cu o soluție ce conținea un grad ridicat de alcool.

„Consider că alcoolemia de 0,04 mg/l a fost cauzată fie de faptul că înainte cu câteva minute să fiu oprit de ambele echipaje de poliție m-am dezinfectat pe mâini cu o substanță care conținea alcool, iar în momentul în care am suflat în etilotest am pus mâna pe dispozitiv, fie pentru că aparatul etilotest este defect”, a spus bărbatul potrivit realitateadeolt.net.

Pentru a demonstra că nu consumase alcool în acea seară, tânărul de 29 de ani din Caracal a mers alături de polițiști la Spitalul Municipal Caracal, unde i-au fost luate probe biologice. Între timp, Poliția i-a reținut bărbatului permisul pe o perioadă de 90 de zile, după care i-a înmânat un avertisment. Oamenii legii i-au dat dreptul de a circula pe șoselele publice timp de 15 zile.

„Nu este normal să suport un asemenea disconfort financiar și moral, fiind nevinovat”

O săptămâna mai târziu, analizele bărbatului au ieșit negative, rezultatele indicând o alcoolemie de 0,00 mg/l. Acesta a contestat în instanță măsura reținerii permisului și solicită acum despăgubiri financiare pentru cheltuielile cu analizele de sânge, dar și pentru cele legatate de drumurile pe care a fost nevoit să le facă. Bărbatul trage un semnal de alarmă cu privire la dificultățile de ordin legislativ întâmpinate în procesul demonstrării nevinovăției.

„Vreau să trag un semnal de alarmă privind problemele existente cu legislația în vigoare din România, pentru că procedura de dovedire a nevinovăției este foarte complicată și costisitoare. De asemenea, timpul pe care polițiștii l-au pierdut pentru a mă însoți la spital pentru recoltarea problelor biologice putea fi folosit pentru a depista alți șoferi care pun, într-adevăr, în pericol, viața altor oameni. În plus, nu este normal să suport un asemenea disconfort financiar și moral, fiind nevinovat”, susține bărbatul.

Tânărul mai spune că urmează să depună sesizări și la mai multe instituții abilitate, precum MAI sau Avocatul Poporului.

„Conform legislației privind circulația pe drumurile publice, în cazul în care în urma testării cu aparatul alcooltest rezultatul indică o concentrație de până la 0,40 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat, persoana riscă să fie sancționată contravențional cu 9 la 20 de puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Întrucât, în urma testării persoanei respective, aparatul a indicat o concentrație de peste 0,01 miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat, polițiștii au aplicat prevederile legislație în vigoare. Orice persoană care se simte lezată poate contesta în instanță măsurile aplicate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu, potrivit sursei citate.

 

Sursa foto: Inquam Photos