EXCLUSIV

Pofta românilor de a călători a revenit în forță. De Înviere, cei mai mulți dintre conaționali au ales să meargă în diverse zone din țară, dar și în țări ortodoxe din apropierea graniței, în special în Bulgaria și Grecia! EXCLUSIV

Alexandru Catalan 14.04.2022, 19:10
Pofta românilor de a călători a revenit în forță. De Înviere, cei mai mulți dintre conaționali au ales să meargă în diverse zone din țară, dar și în țări ortodoxe din apropierea graniței, în special în Bulgaria și Grecia! EXCLUSIV

Războiul din Ucraina și amenințările, din ce în ce mai consistente, legate de apropierea unei noi crize economice. Acestea sunt principalele explicații ale specialiștilor din industria turismului legate de temperarea din ultimele luni a dorinței românilor de a începe iar să călătorească pe scară largă, așa cum o făceau și înainte de pandemie.

„Cel mai probabil, românii ar fi bătut chiar acum la finele lui aprilie și înainte de 1 mai numărul de rezervări înregistrat acum trei ani, în 2019, ultimul an normal înainte de pandemie.

De ce afirm asta? Fiindcă cu zece zile înainte de sărbătoarea pascală din acest an avem totuși un procent de 70% din cifrele totale ale anului 2019.

Asta ne face pe toți cei din industria turismului optimiști, fiindcă ne arată că românii au așteptat cu sufletul la gură, parcă, ridicarea restricțiilor legate de pandemie, și timpul în care sunt iar liberi să meargă unde vor ei, după pofta inimii”, a declarat pentru impact.ro Traian Bădulescu, consultant cu reputație în industria turismului.

Războiul din Ucraina și criza economică ne-au făcut mai rezervați

În opinia sa, atât războiul din Ucraina, cât și veștile legate de criza economică au contat în egală măsură asupra exuberanței compatrioților noștri de a călători.

„Dacă ne uităm pe cifre vedem că din 24 februarie, ziua în care Rusia a atacat Ucraina, rezervările parcă s-au topit. Și e normal: cui îi mai arde să plece să se distreze cu războiul la ușa ta?!

Dar, după jumătatea lunii martie, când starea de spirit a părut să cunoască o oarecare acalmie, lucrurile s-au schimbat iar. De data asta în bine, fiindcă pofta de călătorie a românului și-a revenit. Mai mult decât ne-am fi așteptat unii dintre noii, mai puțin, în cazul altora, dar eu cred că per total cifrele de astăzi arată îmbucurător”, indică optimist consultantul nostru.

Traian Badulescu
Traian Badulescu

Traian Bădulescu spune că aproape două treimi din totalul celor care au decis să nu facă Paștele acasă au ales diverse locuri din țară, în primul rând din cauza valențelor sărbătorii.

„De Paști și de Crăciun se spune că se stă acasă cu familia. Ei bine, povestea asta s-a cam schimbat. De fapt, se cam schimbase încă înainte de pandemie.

Acum va trebui să așteptăm o vreme, ca să vedem cum vor evolua lucrurile în următorii ani. Însă avem cereri ale unor români care doresc să petreacă de Paști în Egipt sau în Dubai, după cum au existat și câțiva care au ales destinații exotice, din America Centrală și de Sud, desigur totul sub pălăria Paștelui!

Pentru relaxare nu prea mai ținem cont, mulți dintre noi, de perioada din an în care alegem să facem un anume pas!”, susține tot el.

Românilor care au ales să intre în Grecia până la 1 mai le e necesar un test PCR negativ sau certificatul de vaccinare

În ceea ce privește românii care au ales să facă Paștele în Grecia, Bădulescu le reamintește că trebuie să aibă asupra loc un test PCR negativ sau certificatul de vaccinare împotriva COVID-19.

Restricțiile legate de COVID se ridică în Grecia abia de la 1 mai. Ca atare, cei care au decis să meargă mai repede acolo, trebuie să aibă asupra lor documentele cu care ne-am obișnuit în ultimii doi ani. La bulgari va fi simplu, fiindcă e ca la noi. Și ei au ridicat toate restricțiile, ca și noi, la 9 martie”.

Urmăriți Impact.ro și pe