Podul peste Timiş, un real pericol public. Rămâne deschis chiar dacă este foarte șubred și se poate prăbuși în orice secundă

Elena Avramescu 04.08.2022, 13:00
Podul peste Timiş, un real pericol public. Rămâne deschis chiar dacă este foarte șubred și se poate prăbuși în orice secundă

Situația podurilor din România este la pământ, iar cetățenii sunt revoltați deoarece le este pusă viața în pericol constant. Astfel că după cele două poduri din Neamț care s-au surpat de la jumătate, acum se află în atenția tuturor un pod de peste Timiș, extrem de șubred, care poate să cedeze în orice clipă.

Podul peste Timiș, extrem de șubred

Este vorba despre podul peste râul Timiş de la Parţa, lung de 300 de metri, care în acest moment nu mai poate fi utilizat de vehiculele de peste şapte tone, însă de cele mici, da. Autorităţile au de gând să construiască lângă el un nou pod.

Problema acestui pod este destul de veche și, evident, cunoscută de autorități. Mai precis, de 10 ani se știe că podul se află într-o stare avansată de degradare. În 2013 a fost expertizat tehnic, iar în 2016 a fost preluat de CJ Timiş, cu tot cu proiectul tehnic şi întreaga documentaţie a podului. Singura măsură care a fost luată a fost restricţionarea circulaţiei vehiculelor care depăşesc şapte tone, pe care însă nimeni nu a respectat-o.

Podul peste Timis, un real pericol public
Podul peste Timis, un real pericol public

În cursul zilei de ieri s-a discutat situaţia podului de la Parţa, în Comisia de circulaţie a CJT, unde autorităţile au decis că podul e sigur pentru maşinile mici, însă nu mai poate face faţă traficului greu, cu toate că fix maşinile grele au continuat să folosească intens podul.

„Nu intenţionăm să închidem de tot podul, pentru reabilitare. El este sigur pentru autovehicule mici. Doar că de acum va trebui să se respecte interdicţia vehiculelor de peste şapte tone. Până acum au circulat şi autobuzele. De acum, în locul autobuzelor au fost introduse microbuze”, a declarat Cristian Moş, vicepreşedintele CJ Timiş.

În plus, autorităţile judeţene au de gând, pe viitor, să ridice un nou pod, de la zero, însă cel vechi nu o să fie dărâmat, astfel că o să devină pietonal.

„Sperăm ca în scurt timp să scoatem la licitaţie documentaţia pentru studiu de fezabilitate şi proiect tehnic aferent unui pod nou. Acesta va rămâne pietonal. Va costa peste şapte milioane de euro şi avem o oportunitate de a cere bani prin Programul naţional de investiţii Anghel Saligny”, a mai declarat Cristian Moş.

Pod surpat în Neamţ

În urmă cu doar câteva zile, s-a surpat un al doilea pod din județul Neamț, mai precis în zona intersecției spre Mănăstirea Petru Vodă din comuna Teiul Doamnei. Suprasolicitarea acestuia a dus la acest lucru, mai ales că podul nu a fost semnalat cu probleme de la ultima revizie efectuată de experți.

În urmă cu aproape două luni s-a crăpat un pod rutier peste râul Siret, fiind vorba despre podul de la Luțca, unde un autocamion şi o autoutilitară au fost surprinse în zonă iar un bărbat a fost rănit.

„În jurul orei 14:15, 112 Neamț a fost sesizat cu privire la faptul că podul peste râul Siret, aflat pe DJ 207A, între localitățile Roman și Sagna, a cedat sub presiunea greutății. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că o autoutilitară și un autocamion, care se deplasau din direcția Roman către Sagna, s-au răsturnat. Ca urmare a producerii evenimentului, s-a constatat că unul dintre conducătorii auto este rănit ușor în zona urechii, fiind în afara oricărui pericol”, au transmis autoritățile din zonă.

Prin urmare, circulația în zonă a fost întreruptă, iar șoferii au fost nevoiți să folosească rute ocolitoare, cum ar fi DN 15D, Roman – Gâdinți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...