Un pod din judeţul Neamț s-a prăbuşit după doar câteva luni de la inaugurare. Reacţia Ministerului Dezvoltării UPDATE

Andra Daoud 09.06.2022, 18:27

Un pod peste râul Siret, din județul Neamț, s-a prăbușit joi, cu tot cu mașinile care îl tranzitau. Podul fusese reparat în urmă cu mai puțin de un an, iar mașinile care circulau pe el în momentul incidentului au căzut în apă. Unul dintre șoferi a fost rănit ușor, iar circulația a fost întreruptă. Președintele Consiliului Județean Neamț declara, în urmă cu câteva luni, că podul va fi durabil zeci de ani.

Un pod peste Siret s-a prăbușit cu tot cu mașinile care îl tranzitau

UPDATE JOI, 9 IUNIE, ORA 18:20. Sorin Grindeanu a declarat pentru Antena 3 că este în desfășurare o anchetă în urma căreia va fi stabilită cauza prăbușirii podului de la Luțca, județul Neamț.

De asemenea, acesta a subliniat că podul din Neamț nu este responsabilitatea Ministerului Transporturilor.

„Am înțeles că este o anchetă în desfășurare și e foarte bine că se întâmplă această anchetă. Sunt proceduri pe care toată lumea trebuie să le respecte, fie că vorbim de cei care construiesc, care au în spate experți, proiectanți, care își pun semnătura pe astfel de proiecte, chiar și beneficiarii în momentul în care recepționează.

Știu că acest pod este la Consiliul Județean Neamț și că această anchetă este în desfășurare și haideți să vedem concluziile. E clar că lucrurile nu au mers cum trebuie acolo”, a spus Sorin Grindeanu.

Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor. Ministerul Dezvoltării a precizat că reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) s-a realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin #PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care #MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor, iar durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022, precizează Ministerul Dezvoltării.

Conform sursei citate, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să meargă de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice.

UPDATE JOI, 9 IUNIE, ORA 17:30. Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, unul dintre baronii locali ai PSD, a avut o primă reacție legată de prăbușirea podul de la Luțca la doar jumătate de an după ce a fost redeschis în noiembrie 2021.

Acesta susține că va fi făcută o anchetă pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic.

De asemenea, el susține că recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului, iar pentru finalizarea recepției ar fi urmat să fie făcute alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Podul de la Luțca, din comuna Sagna, județul Neamț, s-a prăbușit joi, în timp ce două mașini circulau pe el. Au trecut doar 9 luni de când fusese reparat și redeschis pentru circulație, însă se pare că lucrarea nu a ținut nici măcar un an. Astăzi, în jurul orei 14:00, polițiștii de la secția de Poliție Rurală din comună au fost sesizați cu privire ca faptul că podul care leagă localitățile Luțca și Sagna, peste râul Siret, s-a rupt.

Din primele informații se pare că un camion și o autoutilitară circulau pe pod în momentul prăbușirii, acesta cedând sub greutatea autovehiculelor. Autoritățile din zonă au transmis că, în urma incidentului, șoferul autocamionului, în vârstă de 56 de ani, a fost rănit ușor. La fața locului au ajuns polițiști de la Rutieră, dar și din orașul Roman, aflat în apropiere.

„În jurul orei 14:15, 112 Neamț a fost sesizat cu privire la faptul că podul peste râul Siret, aflat pe DJ 207A, între localitățile Roman și Sagna, a cedat sub presiunea greutății. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că o autoutilitară și un autocamion, care se deplasau din direcția Roman către Sagna, s-au răsturnat. Ca urmare a producerii evenimentului, s-a constatat că unul dintre conducătorii auto este rănit ușor în zona urechii, fiind în afara oricărui pericol.”, au transmis autoritățile din zonă.

Circulația a fost întreruptă în zonă, iar șoferii au fost nevoiți să folosească rute ocolitoare, precum DN 15D, Roman – Gâdinți.

Un pod din judetul Neamt s-a prabusit. Doua masini erau in tranzit in momentul incidentului
Podul de la Lutca s-a prabusit

Președintele CJ Neamț garanta pentru calitatea lucrării

Podul de la Luțca este unul dintre cele mai mari din țară, cu o lungine de 216 metri. Acesta a fost construit în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar prima dată a intrat în reparații în august 2021, iar la finalul aceluiași ani a fost redeschis circulației. Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, garanta la vremea respectivă pentru calitatea lucrării:

„Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani, podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone” a spus el, la acel moment.

Trăinicia podului nu a fost de zeci de ani, așa cum afirma Ionel Arsene, iar podul a cedat la mai puțin de un an după ce fusese dat în folosință.

 

Urmăriți Impact.ro și pe