Poate salva un coridor în Marea Neagră exporturile de grâu? Zelenski spune că milioane de oameni vor avea de suferit

Beatrice Dumitru 09.06.2022, 16:27
Poate salva un coridor în Marea Neagră exporturile de grâu? Zelenski spune că milioane de oameni vor avea de suferit

Ucraina obișnuia să expedieze peste 50% din exporturile sale din cel mai mare port de la Marea Neagră, cel din Odesa. Dar de la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, macaralele de încărcare au încetat să funcționeze. O blocada a flotei ruse de la Marea Neagră împiedică exporturile și importurile. În plus, toate transporturile maritime sunt periculoase, deoarece există numeroase mine de-a lungul coastei ucrainene

Criza exporturilor de cereale

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), 20 de milioane de tone de cereale, destinate inițial pieței globale, sunt blocate în prezent în Ucraina. Blocada cerealelor a dat piața alimentelor peste cap și a dus la o penurie de pâine și alte produse din grâu în mai multe state din Africa și Orientul Mijlociu, în timp ce Ucraina are nevoie disperată de veniturile generate de exporturile de cereale.

Kievul a încercat să exporte cereale pe calea ferată în ultimele săptămâni, dar acesta este un proces mult mai lent, având în vedere că trenurile ucrainene nu sunt compatibile cu o mare parte din rețeaua feroviară europeană din cauza diferențelor de ecartament și există și o lipsă de vagoane de marfă, notează Deutsche Welle.

Poate salva un coridor în Marea Neagră exporturile de grâu? Zelenski spune că milioane de oameni vor avea de suferit
Exporturile de grâu ale Ucrainei sunt blocate de Rusia.

Trei porturi în discuție pentru exporturile de grâu

În prezent, se caută soluții urgente pentru relansarea exporturilor prin Marea Neagră, iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost în Turcia, pe 8 iunie, pentru a discuta problema.

Suntem gata să asigurăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene. Suntem pregătiți să facem acest lucru în cooperare cu colegii noștri turci”, a declarat Serghei Lavrov.

Trei porturi ucrainene sunt în prezent luate în considerare pentru încărcarea grâului. În afară de Odesa, sunt în discuție Ciornomorsk și Lujne, dar și Nikolaev, un câmp de luptă în prezent, dat și porturile Herson și Mariupol, aflate sub ocupație rusă.

În principiu, Ucraina ar fi interesată de un astfel de acord, dar guvernul are multe rezerve. Astfel, ONU a propus înființarea unui grup de contact cu reprezentanți ai Turciei, Rusiei și Ucrainei pentru a crea un mecanism de control pentru un posibil coridor sigur de export de cereale.

Teama că portul Odesa ar putea fi atacat

Ucraina refuză să demineze portul Odesa, deoarece ar putea rămâne fără apărare și astfel guvernul ucrainean se teme că navele de război rusești ar putea folosi un coridor sigur pentru a ataca cel mai mare oraș-port al Ucrainei. Kievul cere garanții de securitate, precum rachetele antinave occidentale, dar Rusia nu este de acord cu acest lucru.

Având în vedere monstruozitățile de până acum, îmi este greu să-mi imaginez că Ucraina ar lua în considerare un angajament de neagresiune din partea Moscovei. Aici intră în joc Turcia. Nu doar că vrea să arbitreze coridorul, ci și să-l asigure cu propriile nave„, a spus Beate Apelt, șefa biroului din Turcia al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

Avertismentul lui Volodimir Zelenski

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocării porturilor Ucrainei de către Rusia, despre care a spus că a lăsat lumea „în pragul unei crize alimentare groaznice”.

Rusia a ocupat mari părți ale coastei Ucrainei, blocând exporturile agricole și crescând costul cerealelor. Liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu poate exporta acum cantități mari de grâu, porumb, ulei vegetal și alte produse care au jucat „un rol de stabilizare pe piața globală”.

Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă blocada rusă a Mării Negre continuă”, a spus el într-un apel video la Gala TIME100 2022 de la New York, potrivit Reuters.

Înainte de invazia, Ucraina era pe punctul de a ajunge al treilea exportator mondial de grâu şi asigura jumătate din comerţul mondial cu cereale şi ulei de floarea soarelui.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...