Criza cerealelor provocată de blocarea porturilor Ucrainei. Premierul Slovaciei: „Ne vom confrunta cu o mare foamete”

Beatrice Dumitru 06.06.2022, 17:48
Criza cerealelor provocată de blocarea porturilor Ucrainei. Premierul Slovaciei: „Ne vom confrunta cu o mare foamete”

Porturile Ucrainei la Marea Neagră sunt blocate de când Vladimir Putin a ordonat invadarea țării vecine. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri în Ucraina, în timp ce o criza alimentară se preconizează la nivel mondial. De asemenea, blocada a schimbat rutele comerciale globale, amenințând în același timp să sugrume financiar Kievul.

„Terorizează oamenii din alte părți ale lumii”

Eduard Heger, premierul Slovaciei și Karl Nehammer, cancelarul Austriei, au vorbit despre provocările globale care au loc ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, la sfârșitul lunii februarie.

Au trecut mai mult de 100 de zile de război în Ucraina și continuă cu lupte dure în regiunea Donbas. În tot acest timp, porturile de la Marea Neagră rămân blocate și împiedică exporturile de cereale, pe fondul unei posibile crize alimentare globale, în special în țările vulnerabile, cum ar fi cele din Africa.

Criza cerealelor provocată de blocarea porturilor Ucrainei. Premierul Slovaciei: „Ne vom confrunta cu o mare foamete”
Zeci de mii de tone de cereale sunt blocate în porturile Ucrainei.

Trebuie să fie livrate în alte părți ale lumii foarte repede, pentru că altfel ne vom confrunta cu o mare foamete. Când Putin a început agresiunea, am văzut impactul asupra Ucrainei. Apoi am început să simțim impactul asupra Uniunii Europene. Dar acum vedem cum, de fapt, aș spune, terorizează oamenii din alte părți ale lumii care nu au nimic de-a face cu acest război și îi împinge către amenințarea unei mari foamete, care ar putea provoca apoi un mare val de migrație. Este o instabilitate foarte mare”, a declarat premierul slovac, Eduard Heger, pentru Euronews.

Deblocarea porturilor ucrainene, principala prioritate

Acesta a precizat că în această situație de criză trebuie să se acționeze imediat, iar prioritatea este securizeze porturile ucrainene, astfel încât Kievul să înceapă să exporte cereale pe bărci sau pe vase. ONU a transmis un avertisment cu privire la criza alimentară și securitatea alimentară, care ar putea dura ani de zile dacă acest lucru nu este abordat și rezolvat acum.

„Cred că ceea ce avem nevoie acum este să scoatem grâul din Ucraina. Deci, de exemplu, secretarul general al ONU a început două misiuni pentru a ajuta la crearea unor coridoare sigure, pentru a scoate cerealele. Și într-un apel telefonic cu Vladimir Putin acesta a garantat că armata rusă nu va ataca niciun transport de cereale”, a explicat cancelarul Austriei Karl Nehammer.

Vadimir Putin a cerut un preț pentru deblocarea porturilor de la Marea Neagră și anume, ridicare sancțiunilor impuse de UE. De asemenea, într-o discuție telefonică cu cancelarul austriac, liderul de la Kremlin a spus că este pe deplin conștient de problema securității alimentare, dar că nu este vina Rusiei.

„Le-a spus același lucru lui Olaf Scholz și lui Emmanuel Macron, care l-au sunat după apelul meu. Nu a menționat sancțiunile când a vorbit despre permiterea exportului de cereale din porturile de la Marea Neagră. Dar întrebarea atunci când vorbești cu președintele Federației Ruse este cât de mult putem avea încredere în el. Și cred că trebuie să facem diferite lucruri. Este foarte important să fie eliberat portul Odesa. Pe de altă parte, nimeni nu știe cât va dura războiul. Lumea are nevoie acum de cereale, dar nu se pune problema ridicării sancțiunilor”, a precizat cancelarul Austriei.

„Nu au loc negocieri pentru că Vladimir Putin nu permite negocieri cu nimeni. El nu negociază. Trebuie să realizăm că nu negociază. Își îndeplinește planul. Nu am văzut niciun semn că va negocia„, a explicat și Heger.

Premierul britanic Boris Johnson a dicutat, luni, cu Volodimir Zelenski despre eforturile de a pune capăt blocadei Rusiei asupra exporturilor de cereale ucrainene, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...