PNL s-a decis: când depune moțiunea de cenzură prin care vrea dărâmarea Guvernului Dăncilă

Ciprian Ioana 18.09.2019, 15:42
PNL s-a decis: când depune moțiunea de cenzură prin care vrea dărâmarea Guvernului Dăncilă

PNL anunțase deja că va depune o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă. Acum, liberalii au decis și data la care vor începe demersurile pentru debarcarea Guvernului Dăncilă.

PNL s-a decis să urgenteze demersul prin care vrea să obțină plecarea Guvernului Dăncilă. Liberalii vor să depună moțiunea de cenzură pe data de 27 septembrie, potrivit unor surse citate de G4Media.

Până atunci, încă se strâng semnături, iar PNL mizează deja pe sprijinul unor partide precum USR, PMP, UDMR, Pro România și minorități. Se pare că liberalii mai au doar câteva semnături de strâns.

Cei care pot înclina balanța în favoarea Guvernului PSD și care o pot ține pe Viorica Dăncilă la guvernare sunt cei de la ALDE. Mulți dintre parlamentarii formațiunii l-au trădat pe Tăriceanu și au decis să meargă alături de PSD.

Dar, deocamdată, nu-s suficienți.

PNL, moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi depusă pe 27 septembrie. Matematic, ar mai fi nevoie în acest moment de semnăturile de la parlamentarii din ALDE, cei care au rămas alături de Călin Popescu Tăriceanu.

”Până în acest moment, avem strânse peste 210 semnături. Vom avea minimum 233 în momentul depunerii moțiunii”, spune unul dintre liderii PNL.

Demersul reprezintă, însă, o sabie cu două tăișuri – motiv pentru care PNL a tărăgănat depunerea moțiunii de cenzură.

Pe de-o parte, liberalii, în frunte cu Klaus Iohannis, ar dori-o pe Viorica Dăncilă în fruntea Guvernului până la alegerile prezidențiale. Dacă va intra în turul al doilea, alături de șefa PSD, atunci președintele în exercițiu are toate șansele să o învingă cu un scor zdrobitor.

E motivul pentru care PNL n-ar vrea încă să deconecteze de la aparate PSD.

Guvernul depune plangere penala pe numele președintelui Klaus Iohannis

Pe de altă parte, și social-democrații au trag de timp. Vor să mai racoleze din parlamentarii ALDE pentru a-și asigura și o eventuală susținere din partea lor la moțiunea de cenzură, dar și la un eventual vot de încredere.

La ora publicării acestui articol, încă se aștepta decizia CCR referitoare la un posibil conflict juridic între Guvern și Președinție. În funcție de aceasta, Viorica Dăncilă decide dacă merge sau nu în Parlament să-și treacă remanierea prin votul aleșilor.

USR, pe de altă parte, ar vrea ca moțiunea de cenzură să fie depusă cât mai repede. Scoaterea Vioricăi Dăncilă din arenă i-ar asigura lui Dan Barna, cel puțin teoretic, accederea în turul doi la prezidențiale. Un scenariu care i-ar putea pune probleme lui Iohannis.

”Este un obiectiv şi un deziderat să avem 233 de semnături, dar este, din punctul nostru de vedere, mai important să depunem moţiunea cât mai degrabă, să nu mai dăm timp doamnei Dăncilă. Vedem că recuperează acum cărămidă cu cărămidă din ruinele ALDE şi, dacă ne uităm la experienţa moţiunilor anterioare, vă aduceţi aminte episodul când în PSD era criza cu Tudose şi Stănescu atunci am depus moţiunea după ce lucrurile se liniştiseră şi rezultatul a fost cel pe care îl cunoaştem”
Dan Barna, președintele USR

Urmăriți Impact.ro și pe