UPDATE Decizie importantă la CCR: ce spun judecătorii despre miniștrii propuși de Dăncilă și refuzați de Iohannis

Alexandru Ioanid 18.09.2019, 15:50
UPDATE Decizie importantă la CCR: ce spun judecătorii despre miniștrii propuși de Dăncilă și refuzați de Iohannis

O decizie importantă este așteptată, miercuri, de la judecătorii CCR. Premierul Viorica Dăncilă a cerut Curții să se pronunțe dacă nu cumva e vorba de un conflict juridic între Guvern și Președinție, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat în două rânduri miniștrii propuși de șefa Executivului.

ACTUALIZARE: Judecătorii CCR au decis în privința posibilului conflict juridic dintre Guvern și Președinție. Magistrații au stabilit că revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuie să semneze decretele în acest sens. Orice refuz trebuie însoțit de o motivare, mai arată judecătorii CCR. 

Rămâne de văzut cum interpretează șeful statului aceste explicații, dar ar fi de așteptat și motivarea minutei publicate de CCR.

Specialiștii susțin că, pe scurt, decizia CCR arată că numirea miniștrilor interimari trebuie făcută automat de președinte, pe când cea a miniștrilor titulari trebuie făcută în Parlament.


Curtea Constituțională s-a reunit, miercuri, în ședință pentru a dezbate un posibil conflict juridic între Guvern și Președinție. Dezbaterile au început la ora 10:00, iar Guvernul și Administrația Prezidențială și-au trimis fiecare câte un reprezentant care să le susțină punctele de vedere.

Dezbaterile apar pe ordinea de zi oficială a ședinței CCR de miercuri.

„Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României”
Ordine de zi CCR

Ce speră să obțină Dăncilă la CCR după ce Iohannis i-a refuzat miniștrii

Iohannis la Casa Alba Dancila la Bruxelles

Dincolo de cererea oficială, Dăncilă a căutat să obțină timp prin sesizarea trimisă la CCR. Are nevoie de timp și a arătat că face tot posibilul pentru a amâna un vot în Parlament pe remanierea dorită.

Cât despre sesizarea la CCR, Viorica Dăncilă susținea că ar putea exista un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială. Președintele a refuzat, în două rânduri, remanierea propusă de șefa Guvernului, rămasă singură la guvernare după plecarea ALDE.

Dăncilă trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

Președintele Iohannis a refuzat toate propunerile.

„Nu suntem pentru prima dată în această situaţie şi este evident că domnul Iohannis nu a înţeles şi nu înţelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi în Guvern. Prin întârzierea numirii miniştrilor interimari pe posturile eliberate în urma demisiei miniştrilor ALDE, Klaus Iohannis încalcă deciziile Curţii Constituţionale care consacră principiul cooperării şi colaborării loiale între instituţiile publice”
Viorica Dăncilă, după refuzul președintelui

Viorica Dăncilă este în corzi și știe acest lucru. În funcție de decizia CCR de miercuri va decide ce e de făcut mai departe.

Dar, la cum arată lucrurile acum, șefa Guvernului nu mai poate evita un vot în Parlament. Știe acest lucru și, în condițiile în care PSD nu are majoritate, caută să smulgă voturi în plus de la cei care îi întorc spatele lui Călin Popescu Tăriceanu și pleacă din ALDE.

Urmăriți Impact.ro și pe