Guvernul scade pragul de compensare al facturilor la energie. Românii vor plăti mai mult

Mihnea Tălău 01.09.2022, 18:01
Guvernul scade pragul de compensare al facturilor la energie. Românii vor plăti mai mult

Proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie în perioada iernii a fost publicat, joi, înaintea ședinței de Guvern. Românii vor plăti mai mult în iarnă, întrucât guvernanții au scăzut pragul de compensare. La fel și în cazul IMM-urilor.

O scădere cu 15 procente față de cât se acorda până acum

Conform draftului publicat, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.

Se constată o scădere de 15 procente față de cât se acorda până acum din partea statului.

Același procent se aplică și în cazul IMM-uri. Adică, plafonarea la 1 leu se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice și firme din domeniul alimentar.

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate”, se precizează în respectivul proiect.

Noi schimbări la facturile de energie și gaze. Descoperirea făcută abia acum. Guvernul va face modificări substanțiale
Noi schimbări la facturile de energie și gaze. Descoperirea făcută abia acum. Guvernul va face modificări substanțiale

Contre, pe prevederile ordonanței, între partenerii de coaliție

Între partenerii de coaliție, pe tema ordonanței care prevede plafonarea prețului la energie, există discuții aprinse existând multe neînțelegeri.

Acesta este și motivul real pentru care Guvernul a amânat cu o oră și jumătate ședința în care se discută prevederile ordonanței. Ședința era programată la ora 15.00, dar a fost amânată pentru 16.30, precizează Antena3.

Trebuie specificat că, acest proiectul nu a fost pus până acum în dezbatere publică și nici nu există informații că ar fi trecut pe la Comitetul Economic și Social pentru avizare, așa cum prevede legea.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...