Editorial Dan Mlădinoiu

PlayStation 14

Dan Mlădinoiu 29.05.2022, 12:41
PlayStation 14

Finala de aseară ne-a betonat ideea că există o distanță astrală între Apus și soare- răsare. Nu doar în fotbal, ci cam peste tot. Acolo, în Vest, nu s-au aciuat sandozauri, mitiplodoci, burleni, ginoplatani, mititei, dînci, ruși, vărgi, gigipăstori, gadfadări de federație și ligă, „sărmani” cărători de ghemuri de tină ai fotbalului românesc. Unii dintre ei textilați odată ca purtători de vestimentație a la U Cluj. Atârnați de stupul unde mierea se cântărește în metri cubi de bancnote.

Real Madrid, 120 de ani de existență

Pare ireal ce a reușit ieri Real. Los Vikingos (Los Blancos), grupare înființată în 1902, are socios (acționari suporteri) ce au deținut și operat medaliatul club încă de la întemeierea lui.

Muzeul său, ca și blazonul, au la loc de cinste o monogramă filigranată de coroană regală pe frunte, precum cele de pe inelele domnești sau așezate pe frontispiciile caselor rafinate arhitectonic. Este ca un fief al Academiei Hollywood-ului californian.

Cred că Muzeului figurilor de ceară ale Madamei Tussauds, a cărei primă expoziție, fiindcă tot vorbim de Parisul de ieri, a avut loc la Palais Royal, unde îi putem întâlni nemuritori și reci pe matadorul Rafa Nadal și pe nu mai puțin celebrul CR7, ar trebui să i se ridice săli adiacente. Pentru noi exponate.

Real Madrid este mai bătrân ca Teoria Relativității lui Einstein, însă urmează într-un fel special una din demonstrațiile ei. Este expansibil în timp și, mai cu seamă, în spațiu.

Cel destinat trofeelor ce se tot adună în vitrinele de cristal aparținând lui Estadio Santiago Bernabeu. Cât se poate de firesc. Este cel mai scump club al lumii fotbalistice, valorând 2,5 miliarde de euro.

În iarba ca masa de snooker a lui Ronnie O’Sullivan și-au lustruit crampoanele adevărate pepite de aur alb: Di Stefano, Santillana, Netzer, „El Buitre” (Butragueno), Schuster, Hierro, Hagi, Casillas, Raul, Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham, Owen, Ramos, Nistelrooy, Kaka, Modric, Di Maria, Higuain, Bale, Benzema ș.a. Magi ai balonului plasați unde și când trebuia de către șlefuiți Kasparovi ai eșichierului dreptunghiular.

Printre ei, Beenhakker, Valdano, Heynkes, Hiddink, del Bosque, Capello, Mourinho, Zidane, Ancelloti. Însuși stadionul lor e un templu. Copleșitor prin grandoarea împletită desăvârșit cu istoria.

În finala de ieri, un june cu puf pe obraji, Vinicius Jr, la numai 21 de ani, plecat de sub oblăduirea unui Iisus care îi veghea metropla natală (Rio de Janeiro), a retezat aripile stolului sângeriu de cormorani dirijat de un talentat Mohamed (Salah). Cel ce a renunțat la piramidele milenar străjuitoare ale Nilului în favoarea portului britanic, din care și-au deschis velele consacrării faimoșii menestreli de la Beatles.

Real Madrid a castigat a 14-a oara Champions League
Real Madrid a castigat a 14-a oara Champions League

Rafael Nadal a fost prezent în tribune la finala Champions League

Pe un Stade de France flancat de emblematicul păienjeniș metalic țesut de Eiffel și Arcul de Triumf, Jurgen Kloop, la rându-i un formidabil „entrenador”, a avut neșansa să-și vadă crew-ul de aprigi cavaleri izbind în van poarta unui Coutois de gumilastic.

S-a numit, din nou, că fotbalul trasat în forță cu rigla și compasul pălește în fața dantelelor construite cu har imaginativ de către adepții spectacolului de rit latin.

Pentru ambele protagoniste ale regalului din inima Hexagonului, ca și pentru sutele de milioane de asistenți ai planetei, acel splendid „You’ll Never Walk Alone”, din nefericire pentru englezi, a fost curmat pe o alee îmbătătoare de parfumul fotbalului absolut superlativ. La capătul căreia aștepta cel mai râvnit trofeu al cluburilor bătrânei Europe.

Glorie învingătorilor, onoare învinșilor! Carlo Ancelotti și-a mai trecut în fișa biografică o tiară. Fiindcă aminteam de Rafa Nadal, marele campion a dat uitării preț de un ceas și jumătate Roland Garros-ul, venind, în aplauzele mulțimii, pe admirabila arenă pariziană.

Deținătorul celor mai multe titluri de Grand Slam a sosit pentru a vedea o încleștare între doi titani, cu un final fericit pentru el.
Los Blancos și-a însușit a 14-a cupă de GS. Categoric remarcabil! Precum o consolă de PlayStation din care au plecat cele mai inspirate comenzi.

Muchos Gracias, Real! Thank You, Liverpool!

Urmăriți Impact.ro și pe