Planurile NATO de înarmare, dezvăluite de Mircea Geoană. Discurs despre „războaiele viitoare” la Reuniunea Şefilor Militari ai Alianței

Anca Manolica 18.01.2023, 19:05
Planurile NATO de înarmare, dezvăluite de Mircea Geoană. Discurs despre „războaiele viitoare” la Reuniunea Şefilor Militari ai Alianței

Mircea Geoană a vorbit în deschiderea Reuniunii Şefilor Militari ai Apărării din NATO ținută în Cartierul General al NATO din Bruxelles. Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord-Atlantice a prezentat cele trei puncte esenţiale care se vor regăsit pe agenda Summitului din iulie de la Vilnius. Ce spune despre „războaiele viitoare”.

Ce planuri de înarmare are NATO

Politicianul român și-a început discursul de deschidere al Reuniunii Şefilor Militari ai Apărării cu o prezentare a situaţiei din Ucraina. Acesta a vorbit despre ajutorul și sprijinul acordat țării invadate pentru a se autoapăra, ceea ce, spune Mircea Geoană, a făcut diferența pe câmpul de luptă.

În continuare a subliniat faptul că Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung, mobilizând deja o nouă tranșă de peste 200.000 de militari care se află în pregătiri. Totodată, producția și aprovizionarea cu mai mult armament a rușilor este în continuă creștere, Rusia luând armament chiar și de la Iran.

Dar, conform spuselor secretarului General Adjunct al NATO, cel mai important lucru este că „nu avem nicio indicație că obiectivele lui Putin s-au schimbat. Așa că trebuie să fim pregătiți pentru un parcurs lung. 2023 va fi un an dificil”, a spus acesta.

„Avem nevoie de soldați bine antrenați, bine echipați”

Mircea Geoană a vorbit în continuare în discursul său despre faptul că este nevoie să se facă investiții mai mari în Apărare. De altfel, nu este prima oară când liderul NATO vorbeşte despre acest aspect, pe care în câteva intervenţiile de la finele anului trecut le-a și argumentat în detaliu.

„Ținta de 2 la sută, stabilită în Țara Galilor în urmă cu aproape un deceniu, este văzută din ce în ce mai mult ca un nivel minim, nu ca plafon pentru investițiile noastre în apărare. Avem nevoie de soldați bine antrenați, bine echipați, cu capacități moderne, gata să se desfășoare mai repede oricând și oriunde e nevoie”, a spus fostul președinte al PSD.

Mircea Geoană
Mircea Geoană

Al doilea subiect important aflat pe agenda discuţiilor Summitului din iulie de la Vilnius, în strânsă legătură cu primul (urmând a face şi obiectul reuniunii din februarie a miniştrilor Apărării), face referire la creşterea capacităţii industriale de a produce armament şi muniţie. Secretarul NATO a subliniat faptul că acest lucru este important atât pentru propria noastră apărare, cât și pentru Ucraina.

Ultimul punct vorbește despre lecţiile pe care le-am învățat din războiul pornit de Rusia în Ucraina, care vor folosi în pregătirea „potenţialelor războaie viitoare”. Astfel, NATO trebuie transformată în continuare pentru era digitală.

„Alianța noastră trebuie să-şi păstreze capacităţile şi capacitatea militară de a se apăra  împotriva tuturor provocărilor, acum și în viitor, a subliniat secretarul general adjunct la Alianței.

E esențial să valorificăm mai bine oportunitățile care vin cu noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială și big data. Există un volum mare de muncă în desfășurare la NATO pentru a ne consolida avantajul tehnologic. Cooperarea noastră mai strânsă cu factorii de inovare din sectorul privat este esențială”, a mai spus Mircea Geoană.

Citește și: Mircea Geoană a recunoscut adevărul despre boala sa. „Am avut o sperietură”. Care este starea de sănătate a adjunctului NATO

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...