Aeronavele AWACS ale NATO ajung astăzi în România. Sunt programate zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei

Elena Avramescu 17.01.2023, 08:19
Aeronavele AWACS ale NATO ajung astăzi în România. Sunt programate zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei

În cursul zilei de astăzi, aeronavele AWACS ale NATO ajung în România, mai precis la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, pentru a efectua zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei. Baza permanentă a acestora este la Geilenkirchen, Germania, iar transportarea lor în România are loc cu scopul aplăcrii măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

Aeronavele AWACS ale NATO sunt așteptate marți în România

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marţi, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre”, a anunţat Ministerul Apărării.

În acest fel, pentru a putea răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a decis să sporească prezenţa aeriană în Flancul Estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

„Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în aropierea graniţelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei”, a mai notat ministerul.

Aeronavele AWACS ale NATO ajung astazi in Romania
Aeronavele AWACS ale NATO

În plus, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut vineri postare pe Facebook, în care preciza că orice aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, ceea ce înseamnă că se poate apăra în siguranță teritoriului NATO şi, implicit, al României.

„Acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informaţii critice, în timp real, despre orice mişcare tactică şi operaţională şi va sprijini sistemul Alianţei de alertă rapidă. Cerul şi teritoriul României sunt in deplină în siguranţă”, a mai spus Mircea Geoană.

Avioanele fac parte dintr-o flotă de 14 avioane de supraveghere NATO, iar în jur de 180 de militari vor desfășura baza Forțelor Aeriene Române de la Otopeni, lângă București.

„Pe măsură ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.

Sistemele noastre AWACS pot detecta aeronave la sute de kilometri distanță, ceea ce le face să fie o capacitate cheie pentru postura de descurajare și apărare a NATO. Mulțumesc României pentru găzduirea aeronavei, care aduce o contribuție importantă la sistemul nostru de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă, acesta fiind un răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina.

În plus, începând din luna februarie a anului trecut, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...