Planul secret al britanicilor pregătit pentru momentul în care Regina Elisabeta a II-a moare. Ce presupune operațiunea „London bridge is down”

Ioana Bucur 08.09.2022, 20:45
Planul secret al britanicilor pregătit pentru momentul în care Regina Elisabeta a II-a moare. Ce presupune operațiunea „London bridge is down”

Momentul în care Regina Elisabeta a II-a moare va da startul unei mobilizări uriașe în rândul autorităților din Marea Britanie. Toate detaliile au fost pregătite și descrise într-un plan al guvernului, ce a primit numele de cod „Operațiunea Podul Londrei” și care se va activa cu o singură propoziție transmisă, telefonic, premierului țării.

Operațiunea pregătită pentru momentul în care Regina Elisabeta a II-a moare

Marți, 6 septembrie 2022, Liz Truss devenea premierul Marii Britanii, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu Regina Elisabeta a II-a la Castelul de la Balmoral. Monarhul în vârstă de 96 de ani i-a strâns mâna noului lider al conservatorilor în timp ce, cu cealaltă, se sprijinea într-un baston.

„Regina a primit-o în audienţă pe deputata Elizabeth Truss azi (marţi) şi i-a cerut să formeze un nou Guvern.

Doamna Truss a acceptat oferta Majestăţii Sale şi i-a sărutat mâinile pentru a marca nominalizarea sa ca prim-ministru şi Primul Lord al Trezoreriei”, a anunţat, într-un comunicat, Palatul Buckingham.

Doar două zile mai târziu, Truss se pregătește pentru un telefon ce va declanșa „Operațiunea Podul Londrei”.

Joi, 8 septembrie 2022, reprezentanți ai Palatului Buckingham au transmis că Regina Elisabeta a II-a se află sub atenție medicală, Familia Regală deplasându-se spre Balmoral pentru a-i fi alături.

Având în vedere vârsta înaintată, problemele de sănătate și lipsa Majestății Sale de la evenimente recente, englezii se pregătesc pentru anunțul că monarhul, care a celebrat în luna iunie Jubileul de Platină – 70 de ani de domnie – a încetat din viață.

Guvernul britanic s-a pregătit și el pentru momentul în care Regina Elisabeta a II-a moare. Planul a fost numit „Operațiunea Podul Londrei”, iar detaliile au fost ținute secret. La sfârșitul anului 2021, jurnaliștii de la Politico au publicat fiecare pas al operațiunii.

Evenimentul tragic va da startul unei mobilizări uriașe în rândul autorităților.

„Podul Londrei s-a prăbușit”

Ziua D. În orele de după constatarea decesului, oficiali înalți ai statului vor fi contactați telefonic pentru a fi informați. Premierul ar urma să fie sunat de secretarul privat al Reginei, comunicându-i-se că „Podul Londrei s-a prăbușit” („London bridge is down”).

Ziua în care Regina Elisabeta a II-a a murit va fi numită „Ziua D”, iar fiecare zi următoare înainte de înmormântare va fi denumită „D+1”, „D+2” și așa mai departe.

Casa Regală va emite o „notificare oficială” prin care va transmite știrea publicului.

Miniștrii și înalții funcționari publici vor primi, de asemenea, un e-mail de la secretarul cabinetului, textul căruia va spune:

„Stimați colegi, vă scriu cu tristețe pentru a vă informa despre moartea Majestății Sale Regina”.

După primirea acestui mesaj, steagurile de la Whitehall vor fi coborâte în bernă, un proces ce ar trebui să fie executat în mai puțin de 10 minute.

Familia Regală va anunța planurile pentru înmormântarea Reginei, care ar urma să aibă loc la 10 zile de la moartea acesteia.

Salve de tun vor fi trase la bazele militare desemnate și va fi anunțat un minut de tăcere la nivel național.

Moștenitorul tronului, Regele Charles, va avea o primă întâlnire cu premierul, iar în jurul orei 18:00, suveranul ar urma să țină primul discurs în fața poporului. La Catedrala Saint Paul din Londra va avea loc o slujbă ce ar trebui să pară „spontană” în amintirea Reginei, precizează sursa citată.

Planul secret al britanicilor pregătit pentru momentul în care Regina Elisabeta a II-a moare. Ce presupune operațiunea „London bridge is down”

Ziua D+1

La 10 dimineața, Prințul Charles va fi proclamat de Consiliul de Succesiune Regele Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Proclamația va fi citită la palat, iar Charles va fi confirmat ca noul monarh.

Ziua D+2

Dacă Regina Elisabeta a II-a va muri la Balmoral, trupul său va fi adus la Londra fie cu trenul regal, fie cu avionul.

Ziua D+3

Noul suveran își va începe turul Regatului Unit.

Ziua D+4

Autoritățile vor face o primă repetiție pentru procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.

Ziua D+5

Va avea loc procesiunea sicriului ce va purta trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a, încheiată cu o slujbă la sosirea la Westminster Hall.

Ziua D+6 până la ziua D+9

Sicriul va rămâne trei zile la Palatul Westminster.

Între timp, în acest interval se va face primirea șefilor de stat și guverne străini, iar autoritățile din Londra vor pregăti orașul pentru numărul mare de persoane care vor vrea să fie prezente în capitala Marii Britanii.

Ziua funeraliilor va fi „Zi de doliu național”.

Ziua D+10

Funeraliile de stat se vor desfășura la Westminster Abbey, cu două minute de tăcere la nivelul întregii țări.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată la Capela Memorială Regele George al VI-lea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...