Klaus Iohannis invită partidele să susțină PNRR. ”Avem nevoie de proiecte și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă”

Stan Filon, Anca Manolica 28.05.2021, 14:30
Klaus Iohannis invită partidele să susțină PNRR. ”Avem nevoie de proiecte și de bani. Din fericire, le avem pe amândouă”

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un apel public către clasa politică din România, care trebuie să susțină Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, deoarece acesta nu are culoare. Șeful statului susține că, oricum, acesta se va întinde mult după încheierea mandatului actualului Guvern.

Klaus Iohannis invită partidele să susțină PNRR

Șeful statului a promulgat legea privind ratificarea deciziei EURATOM, prin care pot fi accesate fondurile financiare europene necesare PNRR. Vorbim despre aproape 30 de miliarde de euro, bani europeni, care vor ajunge în România. Reprezentanții României s-au angajat în schimb să facă reforme ample în sistemul de pensii şi de salarii.

”Acest plan aparține României, iar implementarea sa se va întinde oricum dincolo de mandatul actualului guvern. Abordările politicianiste sau criticile în notă electorală nu fac altceva decât să șubrezească șansele sale de reușită. Acum este momentul ca toate forțele politice responsabile să iasă din logica îngustă de partid, să dea dovadă de solidaritate, de responsabilitate și să susțină cu toate forțele acest efort național” – a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis invita partidele sa sustina PNRR
Klaus Iohannis invita partidele sa sustina PNRR. Marcel Ciolacu (foto) anunta ca va depune motiune de cenzura

Marcel Ciolacu a anunțat că va depune moțiune de cenzură

Apelul lui Klaus Iohannis a venit la scurt timp după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură în 14 iunie, pe tema felului în care a fost prezentat public PNRR.

Șeful statului spune că prin acest program, România nu va reveni la starea de dinaintea pandemiei, ci va înregistra un progres semnificativ! “Am depăşit împreună o perioadă dificilă, care ne-a demonstrat o dată în plus cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase şi de finanţări consistente în domenii esenţiale. Astăzi ne aflăm într-un moment în care ştim că prin vaccinare şi imunizarea majorităţii cetăţenilor putem stopa această pandemie. De acum înainte, aşadar, avem un obiectiv foarte precis: construirea României post-pandemice. Asta nu înseamnă nici pe departe revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ spre o nouă etapă”, a afirmat şeful statului, potrivit Agerpres.

Iohannis a arătat că după pandemie în România se va investi masiv în infrastructură, se va dezvolta reţeaua de spitale şi se creează centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile.

“România post-pandemică este ţara cu şcoli sigure şi dotate modern, cu laboratoare funcţionale. Vom investi în reţele de şcoli verzi, eficiente energetic, precum şi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie şi în învăţământul dual. România post-pandemică este ţara cu o administraţia digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic şi bine dezvoltat, cu noi oportunităţi de afaceri. O ţară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire şi combaterea schimbărilor climatice. Pentru a atinge toate aceste obiective avem nevoie şi de un plan coerent, şi de bani. Din fericire le avem pe amândouă, sub forma PNRR”, a spus Iohannis.