Astăzi au loc două evenimente astronomice importante: solstițiul de iarnă, care marchează începutul iernii astronomice, și Marea Conjuncție în care planetele Jupiter și Saturn ajung la o distanță foarte mică una de cealaltă. Dacă în privința solstițiului, el are loc de două ori pe an – vara și iarna, în privința celui de-al doilea eveniment frecvența cu care are loc este de 20 de ani. Practic, abia peste două decenii vom mai putea fi martori la apropierea celor două planete. Adrian Șonka, coordonator al Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din București, a dezvăluit pentru Impact.ro care sunt șansele ca din România să fie văzut acest fenomen.
Punctul maxim al apropierii dintre cele două planete va avea loc după apusul soarelui, la 20-30 de minute. Potrivit astronomului Adrian Șonka, din păcate fenomenul nu va putea fi văzut la noi în țară din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
”Fenomenul se poate vedea în seara aceasta de la ora 17 până pe la 18.30, atunci când apune. Cele două planete se văd foarte aproape de orizont, sunt deja jos la apus. Dacă se poate vedea apusul de soare, se pot vedea și aceste planete după ce apune soarele, de la ora 17.00. Dacă apusul nu poate fi văzut, nici fenomenul nu poate fi văzut.”, a precizat coordonatorul Observatorului Astronomic din București.
Această ocazie apare o dată la 20 de ani, iar pasionații de astronomie se pot bucura de imagini inedite ale celor două planete, dacă le vor privi prin telescop. Inelele lui Saturn și norii de pe Jupiter sunt două dintre elementele evidențiate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Dacă ne uităm prin telescop la fenomen o să se vadă cele două planete una lângă alta cu tot ce au ele frumos și vizibil prin telescop, inclusiv inelele lui Saturn norii de pe Jupiter și sateliții celor două planete.”, a mai declarat Adrian Șonka.
Potrivit astronomului, conjuncția va putea fi vizibilă preț de o săptămână, timp în care cele două planete se vor depărta treptat una de cealaltă.
Ultima oară când planetele Jupiter și Saturn s-au aflat atât de aproape una de cealaltă a fost acum 800 de ani. Iar raritatea și dimensiunea vizuală ale acestui fenomen i-au determinat pe mulți să afirme că evenimentul este asemănător cu cel care a avut loc acum peste 2000 de ani, la nașterea lui Iisus, atunci când Steaua de la Betleem strălucea puternic pe cer. Teoria este, însă, respinsă de astronomul Adrian Șonka:
”Fenomenele astronomice pot fi folosite pentru a data foarte bine un eveniment terestru. Noi știm foarte bine cum se mișcă planetele pe cer. Dar conjuncția de anul acesta nu are nicio legătură cu Steaua de la Betleem sau cu alte fenomene terestre. Nu există așa ceva. În primul rând, dacă nu știi că se produce (conjuncția-n.r.) nici nu o vezi. Trebuie să o vezi la orizont timp de o oră și nu știu ce semn divin este acela care se vede doar atât la orizont dacă e senin. Semnul divin este atunci când apare deasupra capului și să îl vadă toată lumea ziua.”
Tot astăzi are loc și solstițiul de iarnă, eveniment care aduce cu sine debutul iernii astronomice. Acest lucru presupune că ziua durează cel mai puțin, iar noaptea cel mai mult. De mâinie, durata zilei va începe să se mărească până pe 21 iunie, atunci când va avea loc solstițiul de vară.