Plan pentru transporturile de cereale prin Marea Neagră. Turcia se pune garant între Rusia și Ucraina

Mihnea Tălău 08.06.2022, 14:45
Plan pentru transporturile de cereale prin Marea Neagră. Turcia se pune garant între Rusia și Ucraina

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri că un plan al Națiunilor Unite pentru a atenua criza alimentară globală prin reluarea exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul unui coridor maritim este „rezonabil” și necesită mai multe discuții cu Moscova și Kiev pentru a asigura siguranța navelor.

Ucraina solicită garanții de securitate

Vorbind alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ministrul turc Mevlut Cavusoglu a declarat că întâlnirea lor de la Ankara a fost fructuoasă, inclusiv o voință percepută de a reveni la negocierile dintre Moscova și Kiev pentru o posibilă încetare a focului, notează Reuters.

Lavrov a declarat că Ucraina este cea care trebuie să rezolve problema transporturilor de cereale prin deminarea porturilor sale din Marea Neagră și că Rusia nu trebuie să ia nicio măsură, deoarece și-a asumat deja angajamentele necesare.

„Afirmăm zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă spre (apele turcești), suntem pregătiți să facem acest lucru în cooperare cu colegii noștri turci”, a declarat el după discuțiile cu Cavusoglu.

Ucraina a declarat că are nevoie de „garanții efective de securitate” înainte de a putea începe transporturile, exprimându-și îngrijorarea că Moscova ar putea folosi potențialul coridor pentru a ataca portul său sudic Odesa.

Invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a oprit exporturile de cereale ale Kievului din Marea Neagră, amenințând o criză alimentară globală. ONU a făcut apel la cele două părți, precum și la vecinul maritim și membrul NATO, Turcia, să convină asupra unui coridor.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internațională, dând vina pe sancțiunile occidentale.

Orice acord ar putea implica o escortă navală turcească pentru petrolierele care părăsesc Odesa și alte porturi ucrainene – care sunt în prezent blocate de marina militară a Rusiei – și care se îndreaptă spre strâmtorile Turciei și piețele globale. citește mai mult

Rusia acuză Ucraina că nu rezolvă problema porturilor minate

Cavusoglu a declarat că este de părere că lumea ar trebui să colaboreze pentru a deschide un pasaj sigur pentru exporturile agricole ale Ucrainei și că Turcia consideră „foarte legitime” cererile Rusiei de a ridica restricțiile asupra exporturilor sale agricole.

„Au fost prezentate diverse idei pentru exportul de cereale ucrainene pe piață și cel mai recent este planul ONU (inclusiv) un mecanism care poate fi creat între ONU, Ucraina, Rusia și Turcia. Îl vedem ca fiind rezonabil. Bineînțeles că atât Ucraina, cât și Rusia trebuie să îl accepte”, a declarat Cavusoglu.

Lavrov a declarat că principala problemă este că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a „refuzat categoric” să rezolve problema porturilor minate.

Turcia, care are relații bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova, declarase anterior că este pregătită să își asume un rol în cadrul unui „mecanism de observare” cu sediul la Istanbul, dacă se ajunge la un acord.

Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO și o marină substanțială, dar șeful sindicatului ucrainean al comercianților de cereale a declarat miercuri că Ankara nu este suficient de puternică pentru a acționa ca un garant.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...