Criza cerealelor blocate în Ucraina. Ce spune Kievul despre un acord cu Rusia sau Turcia pentru a debloca Marea Neagră

Beatrice Dumitru 08.06.2022, 10:49
Criza cerealelor blocate în Ucraina. Ce spune Kievul despre un acord cu Rusia sau Turcia pentru a debloca Marea Neagră

Navele încărcate cu tone de cereale și petrol din Ucraina sunt blocate de Rusia în porturi, iar oficialii occidentali au cerut deschiderea rapidă a acestora și a coridoarelor de transport maritim din Marea Neagră. Ministrul de Externe rus va discuta cu Turcia despre un acord care să permită exporturile de cerele din Ucriana. Impasul a stârnit temeri de foamete, care ar lovi în mod deosebit Africa și Orientul Mijlociu.

Niciun acord pentru expoerturile de cereale

Kievul spune că nu a ajuns, încă, la niciun acord cu Rusia sau Turcia pentru a permite trecerea în siguranță a navelor sale cu cereale în Marea Neagră, deși ONU înceracă să creeze un coridor alimentar vital, scrie Politico.

Avertismentul vine înaintea unei runde de discuții intermediate de Turcia pentru a demina porturile Ucrainei la Marea Neagră și pentru a atenua o criză alimentară mondială, agravată de blocada navală a Rusiei, după ce a invadat Ucraina.

Criza cerealelor blocate în Ucraina. Ce spune Kievul despre un acord cu Rusia sau Turcia pentru a debloca Marea Neagră
Milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile Ucrainei.

Discuții între Rusia și Turcia

Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov va purta discuții cu omologul său turc la Ankara miercuri, presa rusă discutând deja despre perspectiva unui acord care să permită Moscovei să pretindă că ajută națiunile înfometate din Africa și Orientul Mijlociu.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nici el, nici ministrul de Externe Dmitro Kuleba nu au fost invitaţi la discuţiile de la Ankara cu Lavrov. În aceste condiții, Ministerul de Externe de la Kiev a declarat că Ucraina va respinge orice acord „care nu ține cont de interesul țării”.

Apreciem eforturile Turciei care vizează deblocarea porturilor ucrainene. În același timp, trebuie remarcat că nu există acorduri pe această temă între Ucraina, Turcia și Rusia în acest moment„, se arată în comunicatul ministerului.

O înțelegere care permite navelor rusești un acces mai mare în portul ucrainean Odesa nu va fi admisă de Kiev, deoarece consideră că marina rusă ar profita de acest lucru pentru a ataca portul. Săptămâna trecută, Rusia a semnalat că ar dori ridicarea sancțiunilor în schimbul garanțiilor pentru exportul de alimente.

Având în vedere recenta lovitură rusă cu rachete asupra unui terminal de cereale din Nikolaev, nu putem exclude planurile Rusiei de a folosi un astfel de coridor pentru a ataca Odesa și sudul Ucrainei”, se mai spune în comunicat.

Numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritatea alimentară s-a dublat

Împreună, Rusia și Ucraina asigură aproximativ o treime din necesarul de grâu la nivel global. Înainte de război, Kievul transporta marea majoritate a cerealelor, 90% din exporturi, prin porturile Odesa și Mariupol, dar Rusia a blocat alte porturi la Marea Neagră. Între timp, Ucraina a evitat atacurile asupra Odesei prin amplasarea de mine navale, care ar trebui îndepărtate înainte ca traficul de marfă să se poată relua.

Antonio Guterres, secretarului general al ONU a avertizat luna trecută că nivelul foametei în lume „se află la un nou maxim”, numărul persoanelor care se confruntă cu o insecuritate alimentară severă dublându-se în doar doi ani, de la 135 de milioane înainte de pandemia COVID-19 la 276 milioane în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...