Executivul UE este aproape de a finaliza al șaptelea pachet de sancțiuni pentru a intensifica presiunea asupra Rusiei după invadarea Ucrainei și ar trebui să interzică importurile de aur, să extindă o listă de bunuri cu dublă utilizare interzise pentru export în Rusia și să vizeze mai multe persoane. Însă, nu va fi luată în calcul reducerea importurilor de gaz de la Moscova.
Uniunea Europeană pregătește un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar este clar că nu va reduce importurile de gaz rusesc, deoarece sunt prea multe state membre care nu se pot adapta suficient de repede, a declarat premierul ceh Petr Fiala.
Comisia Europeană ar trebui să fie pregătită să prezinte al șaptelea pachet de sancțiuni în zilele următoare, iar statele membre ar putea să-l aprobe imediat după aceea, a precizat oficialul ceh. Acesta a mai spus că nu există nicio șansă ca măsura interzicerii importului de gaz din Rusia să fie inclusă în acest nou set de sancțiuni.
„Se pregătește un al șaptelea pachet și cred că este un curs bun. Ceea ce este cu siguranță problematic este includerea energiei în sancțiuni, pentru că trebuie respectată o regulă conform căreia sancțiunile trebuie să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care impun sancțiunile”, a declarat Petr Fiala pentru Reuters.
„Cred că reducerea importului de gaz nu ar trebui să fie acolo, pentru că o serie de țări depind de gazul rusesc”, a mai spus el.
Republica Cehă, care a preluat președinția rotativă de șase luni a UE la 1 iulie, este una dintre țările dependente de Rusia pentru aproape tot necesarul său de gaze, iar Fiala a spus că cehii făc tot ce pot pentru a-și reduce această dependență, „dar nu se va întâmpla iarna aceasta”. UE s-a bazat pe Rusia pentru 40% din gazul său înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Primele șase runde de sancțiuni au inclus înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controale la export, înghețarea activelor băncilor centrale, eliminarea băncilor din sistemul SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.
Dar importurile de gaz rusesc nu au fost atinse nici măcar pe fondul solicitărilor Ucrainei pentru un astfel de embargo. Cele mai recente sancțiuni sunt pregătite pe fondul temerilor tot mai mari în Europa că Rusia ar putea menține închis gazoductul cheie Nord Stream 1, oprit pentru reparații pentru o perioadă de zece zile. Acest lucru ar reduce și mai mult livrările europene și ar perturba planurile țărilor de a umple depozitele pentru iarnă, transformându-le într-o criză energetică.
În acest context, Petr Fiala a spus că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca fluxurile de la Nord Stream 1 să nu repornească și să caute surse alternative de aprovizionare cu gaz, cum ar fi GNL și să împartă livrările între statele membre.