Cel mai clar avertisment. Europa trebuie să se pregătească dacă Rusia închide gazele la iarnă

Beatrice Dumitru 22.06.2022, 19:02
Cel mai clar avertisment. Europa trebuie să se pregătească dacă Rusia închide gazele la iarnă

În ultimele săptămâni, Rusia a oprit toate livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Olanda, Finlanda și Danemarca, deoarece nu au răspuns cererii Moscovei de a plăti în ruble. După această decizie a Kremlinului, șeful Agenției Internaționale pentru Energie avertizează că Rusia ar putea întrerupe complet exporturile de gaze către Europa în această iarnă.

Avertismentul șefului AIE

Vladimir Putin joacă dur cu Uniunea Europeană, întrerupând livrările de gaz către unii dintre cei mai buni clienți ai Rusiei, ca răspuns la sancțiunile impuse de blocul comunitar după ce Moscova a invadat Ucraina. În acest context, șeful Agenției Internaționale pentru Energie a transmis cel mai puternic avertisment de până acum.

Europa trebuie să se pregătească imediat pentru oprirea tuturor exporturilor de gaze din Rusia către Europa în această iarnă, a transmis Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, care a cerut guvernelor să lucreze la reducerea cererii și să să mențină deschise centralele nucleare. El a mai spus că reducerea livrărilor din ultimele săptămâni pe care Kremlinul le-a atribuit lucrărilor de întreținere ar putea însemna, de fapt, că vor urma și alte reduceri care vor impiedica umplerea depozitelor pentru iarnă. Astfel, Rusia încearcă să câștige influență asupra regiunii.

Cel mai clar avertisment. Europa trebuie să se pregătească dacă Rusia închide gazele la iarnă
Rusia ar putea lpsa Eurppa fără gaze la iarnă.

Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc va fi întrerupt complet. Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei. Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea influenței Rusiei în lunile de iarnă”, a spus șeful AIE într-un interviu pentru Financial Times și preluat de The Guardian.

Statele membre încearcă să reducă dependența de combustibilii din Rusia

Statele membre au lucrat pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, prin aprovizionarea cu gaze din alte țări, inclusiv din SUA, și prin accelerarea trecerii la energie regenerabilă, deși oficialii au recunoscut că această cursă pentru eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești înseamnă arderea unor cantități mai mari de cărbune și menținerea în funcțiune a centralelor nucleare.

Birol a spus că măsurile de urgență luate de guvernele europene pentru a reduce cererea de energie probabil nu au mers suficient de departe și a îndemnat țările să lucreze la conservarea aprovizionării cu energie.

Livrările de gaze rusești către Europa primite prin conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania, au scăzut. Săptămâna trecută, compania energetică rusă Gazprom, controlată de stat, a anunțat a doua reducere a gazului transportat prin conductă, reducând livrările la doar 40% din capacitate.

Europa și-a redus dependența de gazul rusesc la aproximativ 20% dim totalul livrărilor, de la nivelul anterior de 40%, pe fondul războiului din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe