Plafonarea prețului la combustibili a adus în Ungaria restricții cantitative la pompă

Mihnea Tălău 07.03.2022, 17:10
Plafonarea prețului la combustibili a adus în Ungaria restricții cantitative la pompă

Întrucât cererea de carburanţi la benzinăriile din Ungaria a crescut la cote record și din cauza faptului că prețurile au fost plafonate, grupul petrolier maghiar MOL a introdus restricţii privind cantităţile care pot fi achiziţionate.

Restricții cantitative de carburant la alimentare la benzinăriile MOL

Cererea de carburanți din benzinării a crescut la niveluri record, astfel încât compania petrolieră ungară MOL a introdus restricții cantitative. Benzinăriile „normale” au un plafon de 100 de litri pentru o singură achiziție, indiferent de moneda în care se plătește. Pentru benzinăriile cu o cifră de afaceri mai mare, aceasta este plafonată la 500 de litri.

Ce se întâmplă acum cu prețul la benzină
Restricții cantitative

Guvernul a anunțat recent că prețul cu ridicata al benzinei și al motorinei a fost, de asemenea, plafonat la 480 de forinți (1,3 euro) pe litru începând cu 28 februarie, informează Hungary Today.

Plafonarea prețurilor la benzină și motorină a fost încă în vigoare în noiembrie 2021, iar această măsură a fost apoi prelungită până la 15 mai. Guvernul a introdus-o pentru a atenua impactul inflației ridicate. Prețul brut maxim de vânzare cu ridicata care poate fi aplicat de furnizori este acum și el de 480 HUF (1,3 euro) pe litru, la fel ca și prețul cu amănuntul aplicat de benzinării. Nu pot fi percepute alte costuri sau taxe, iar furnizorul, MOL, în cea mai mare parte nu poate refuza să încheie un contract cu un comerciant cu amănuntul care aplică prețul oficial.

Așadar, de acum încolo, benzinăriile vor trebui să plătească pentru carburanți atât cât pot vinde. Înainte de această măsură, însă, după introducerea plafonului de preț, stațiile de benzină cumpărau combustibil la un preț mai mare decât cel cu care îl vindeau. Acest lucru era deosebit de neprofitabil pentru benzinăriile mai mici și le punea în pericol activitatea.

Plafonare prețului a dus la o explozie a cererii

Decretul guvernului ungar privind prețul carburanților a dus la o creștere record a cererii de carburanți la benzinării.

Cu toate acestea, MOL nu este prima care introduce restricții de volum în Ungaria. Și Shell a făcut acest lucru „pentru a menține securitatea aprovizionării”, iar începând cu 22 februarie 2022, în zece benzinării Shell situate de-a lungul principalelor rute de tranzit se va putea face plinul la maximum aproximativ 100 de litri de orice carburant cu o valoare brută de 50.000 de forinți pe tranzacție.

Ca și până acum, nu există o limită a numărului de achiziții pe zi la aceste stații, ci doar a cantității unice care poate fi distribuită la pompă. Acest lucru se datorează faptului că mulți șoferi de camion își fac acum plinul în Ungaria.

Măsura de la MOL a intrat deja în vigoare și nu se știe încă pentru cât timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...