Plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi. Rețeta de post perfectă după Sărbători

10 01. 2022, 08:41

După o perioadă cu mese pline de mâncăruri tradiționale, mulți simt nevoia să savureze preparate fără carne, deși nu traversăm o perioadă de post. Astfel, o rețetă ideală după Sărbători este cea de plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi. Extrem de savuroasă și de ușor de făcut, aceasta poate fi alegerea ideală după mesele îmbelșugate.

Cum pregătești o plăcintă cu cartofi, perfectă după Sărbători

Zilele de la finalul lunii decembrie și început de An Nou sunt presărate cu bucate tradiționale, festive, care fac masa de sărbătoare să fie îndestulătoare. După o perioadă în care nu a lipsit carnea din meniu, mulți își doresc să se bucure de un meniu mai ușor, însă la fel de savuros. De aceea, o rețetă de plăcintă cu cartofi poate fi perfectă pentru perioada de după Sărbători.

Acest preparat conține un aluat fraged, care se bucură de o umplutură excepțională, de cartofi și mujdei. Pentru cei care preferă însă mâncarea fără usturoi și nu doresc să țină post, plăcinta poate fi servită cu smântână și caș ras. Ideale și reci, plăcintele cu cartofi și mujdei se pot păstra acoperite cu o folie de plastic cât încă sunt calde.

Cum pregătești rețeta de plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi

Rețetă de plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi

Ingrediente

Aluat

  • 500 gr făină albă 000
  • 300 ml apă călduță
  • 1 pachet drojdie proaspătă de 25 gr (sau un plic drojdie uscată)
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță zahăr

Umplutură

  • 1 kg cartofi
  • 6-7 linguri ulei
  • piper
  • sare

Mujdei

  • 5-6 căței usturoi
  • 4 lingurițe ulei
  • sare, piper
  • 1 linguriță boia
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Începe prin a pregăti maiaua, pe care o vei forma din drojdie, puțină apă călduță și zahăr. Aluatul se frământă după ce am amestecat toate ingredientele și până ce devine elastic și se desface de pe mâini. Se lasă apoi timp de o oră la crescut.

Pentru a pregăti între timp umplutura, se fierb cartofii tăiați în cubulețe, în prealabil. Apoi, se scurg de apă și se sfărâmă ca pentru piure. Se adaugă încet ulei, până când cartofii se leagă. Se condimentează după gust.

Pentru a pregăti plăcintele, pe masa de lucru se presară fină și se împarte aluatul în două părți egale. Fiecare dintre bucăți se mai împarte o dată în două și apoi fiecare dintre cele patru, din nou în două. Astfel, se obține opt bile de aluat. Se întinde fiecare bucată de aluat pe cât de subțire posibil. Pe jumătate din el se pun câte două linguri din umplutură.

Marginea foii se aduce peste cealaltă jumătate și se apasă cu degetele pentru a sigila capătul. Se mai întinde apoi puțin cu sucitorul, cu grijă ca umplutura să nu iasă. Apoi, într-o tigaie antiaderentă se adaugă ulei și plăcintele se pun la prăjit după ce acesta s-a încins. Ele se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc.

Cum se pregătește mujdeiul

Pentru mujdei, se strivesc cățeii de usturoi și se amestecă cu sare până se înmoaie. Se adaugă treptat ulei ca la maioneză și se încorporează bine, până se obține o pastă. Adaugă sare și boia, apoi puțină apă.

Plăcintele se servesc unse cu puțin mujdei sau cu smântână și caș ras.