Pista de biciclete care va uimi România. Costă 2 milioane de euro și va fi construită în afara orașului

Ioana Bucur 19.05.2022, 18:51
Pista de biciclete care va uimi România. Costă 2 milioane de euro și va fi construită în afara orașului

În condițiile în care traficul devine o problemă ce pare imposibil de rezolvat, tot mai mulți ajung să înlocuiască autoturismul personal cu bicicleta, mai ales în lunile calde. Dar călătoria pe două roți nu este tocmai simplă din pricina lipsei zonelor special amenajate. Autoritățile locale dintr-un oraș al țării vor să facă pista de biciclete care va uimi România. Proiectul ridică deja semne de întrebare și nemulțumire în rândul oamenilor: costă două milioane de euro și va fi construită în afara localității.

Două milioane de euro pentru o pistă de biciclete

Nu doar bucureștenii, ci locuitorii din toată țara vorbesc de ani buni despre nevoia apariției pistelor de biciclete în localități, o alternativă pentru deplasările cu mașina și o posibilă soluție pentru traficul ce paralizează orașele la orele de vârf.

Dorința oamenilor a ajuns și la autoritățile locale din Tulcea, însă proiectul propus a creat un val de nemulțumire. În prezent, acolo nu există nicio pistă de biciclete ce ar putea fi folosită de cei care își doresc să înlocuiască autoturismul personal cu mijlocul de transport pe două roți, în afara celei din jurul lacului Ciuperca, dar care are scop recreativ.

Această lipsă ar urma să fie discutată și într-o ședința a Consiliului Local al Municipiului Tulcea, pentru discutarea unor proiecte urgente, finanțabile prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Printre aceste proiecte s-ar numără și „Asigurarea infrastructurii pentru biciclete” în municipiul Tulcea, scriu jurnaliștii de la tlgraf.ro.

„(…) Tulcea nu dispune de un sistem integrat de piste pentru biciclete, închirieri de biciclete, fiind utilizată partea carosabilă sau trotuarul – cale de rulare. (…)

În acest context, în vederea asigurării condițiilor de dezvoltare a transportului nemotorizat și, prin urmare, creșterea cotei modale deținute de acest sistem în detrimentul transportului privat cu autoturismul în municipiul Tulcea, a fost identificată zona Lacului Zagăn pentru realizarea infrastructurii pentru transportul verde, precum și strada Isaccei în vederea conexiunii la rețeaua europeană de ciclism Euro Velo 6 – Oceanul Atlantic – Marea Neagră (lungime 9.900 m).”

Pista de biciclete care va uimi România. Costă 2 milioane de euro și va fi construită în afara orașului

Unde va avea punctul de plecare

Potrivit sursei, pista de biciclete va fi construită integral pe 9,9 kilometri din digul de 11,632 de kilometri care înconjoară polderul/lacul Zagăn, vestita mini-deltă turistică aflată, de ceva vreme, în administrarea primăriei Tulcea.

„Traseul pistelor de biciclete propus în cadrul proiectului este situat pe digul care înconjoară perimetral suprafața lacului. Lungimea propusă a fi realizată prin proiect este de aprox. 9.900 m.

Punctul de pornire îl reprezintă zona din fața Satului Pescăresc, unde vor fi amenajate și va permite în viitor amplasarea stațiilor pentru biciclete. Accesul către dig (zona pistelor) se va face printr-un pod proiectat care va trece peste canalul exterior digului. Pistele vor fi în dublu sens.

Se va asigura iluminatul acestora, se va monta mobilier urban, zonele cu siguranță sporită se vor marca și delimita cu bolarzi cu benzi reflectorizante. În zona de sud, pentru continuitatea pistelor, se va proiecta un alt pod peste canalul de deversare”, se arată în descrierea sumară a investiției.

Autoritățile locale au ales strada Isaccei pentru realizarea infrastructurii pentru transportul verde. Potrivit sursei citate, pista de biciclete ar urma să fie construită în afara orașului, având punctul de plecare la aproape un kilometru distanță de indicatorul care marchează ieșirea din muncipiul Tulcea.

Primăria Tulcea vrea să aplice la finanțarea prin PNRR pentru valoarea maximă eligibilă pentru astfel de proiecte, respectiv 9.746.946,00 lei fără TVA, echivalentul a 1.980.000 de euro fără TVA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...