Belgia, la un pas să se destrame ca țară? Ultimul motiv de dispută e o pistă de biciclete

Raluca Juncu 11.05.2020, 19:53
Belgia, la un pas să se destrame ca țară? Ultimul motiv de dispută e o pistă de biciclete

Izbucnirea pandemiei de COVID-19 scoate la suprafață diferențele care există nu doar între un stat european și un altul, ci și între anumite regiuni mărginite de aceleași granițe. Vorbim aici despre situația actuală a Belgiei, unde tensiunile dintre nordul olandez și sudul francofon s-au amplificat tot mai multe în ultimele două luni.

O pistă de biciclete, subiectul care a intensificat disputele

Epidemia generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 a amplificat tot mai multe disensiunile politice și economice dintre nordul Belgiei, vorbitor de neerlandeză și sudul francofon. De când virusul a pătruns pe teritoriul țării și a creat numeroase dezechilibre atât în plan medical, cât și în cel economic, nordul bogat al Belgiei se teme că va plăti nota de plată și pentru sudul francofon mai sărac în lungii ani de reconstrucție care vor urma, scrie G4Media citând publicația Politico.

Un motiv relativ banal, care a întărit însă și mai mult neînțelegerile dintre cele două regiuni, a fost o pistă de biciclete. Această inițiativă eco-friendly a stârnit un val mare de nemulțumire din partea flamanzilor.

Theo Francken, unul din cei mai importanți membri ai N-VA, cel mai mare partid naționalist flamand spune că pista pentru biciclete pe Rue de la Loi discriminează circa 300.000 de locuitori din Flandra, care fac naveta în Bruxelles în fiecare zi, majoritatea cu mașina.

Situația din Belgia este, în prezent, delicată, în contextul în care epidemia de COVID-19 a venit când țara era deja într-o criză politică, ceea ce a dus la pierderii încrederii între cele două regiuni. Neînțelegerile au apărut și pe tema restricțiilor impuse pentru prevenirea coronavirusului, iar acum continuă cu cele care prevăd ridicarea treptată a acestora.

„Această țară este foarte dificil de guvernat cu puteri fragmentate”, a explicat Bart De Wever, liderul partidului N-VA.

Cu cât naționaliștii flamanzi presează cu politici economice de centru drepta și cu ideea reformării statului, cu atât mai puține șanse sunt să reia discuțiile cu socialiștii francofoni, cel mai mare partid din sudul țării, mai scrie sursa citată.

Belgia se numără printre țările europene care a decis o redeschidere prudentă a mai multor sectoare de activitate. Printre acestea se numără afacerile care se ocupă cu producția și frunizarea materialelor textile, prin prisma faptului că acestea pot contribui la fabricarea măștilor de protecție. În ceea ce privește restricțiile de deplasare, belgienii vor putea ieși să se relaxeze, în afar locuinței, alături de cel mult două persoane din familie. În continuare, în țară au fost confirmate în total 53,449 de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus și 8,707 decese, potrivit worldometers.ro.

 

Sursa foto: Unsplash & Pixabay 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI