Piftie de porc, rețeta tradițională cu usturoi. Cum se prepară cu puțină grăsime

Daria Petrescu 24.12.2020, 09:58
Piftie de porc, rețeta tradițională cu usturoi. Cum se prepară cu puțină grăsime

Piftie de porc, rețeta tradițională cu usturoi. Piftia de porc este unul dintre cele mai apreciate preparate din perioada sărbătorilor de iarnă, nelipsită de pe mesele românilor. Chiar dacă necesită un proce îndelung și atenție, nu este deloc greu de preparat și este extrem de gustoasă. De altfel, acesta este aperitivul perfect de la masa de Crăciun. Iată cum se prepare piftia de porc, rețeta tradițională, cu puțină grăsime. Aveți nevoie de doar câteva ingrediente, la îndemâna oricui.

Piftie de porc, rețeta tradițională cu usturoi

Ingrediente piftie de porc

1 rasol de porc

urechi de porc

2-3 morcovi

5 căței usturoi

sare

2 picioare de porc

1 țelină

ceapă

Mod de preparare piftie de porc

Pentru început, trebuie să pui carnea de porc la fiert, la foc mic în apă suficient de multă, astfel încăt să acopere toate ingredientele. Atunci când se face spumă de-asupra,  aceasta se ia, până atunci când nu mai este cazul.  Verifica dacă intră furculița în carne.

Piftia de porc este unul dintre cele mai apreciate preparate de Crăciun

Atunci când furculița intră în carne adaugă legumele curățate și lasă în continuare la fiert, la foc mic. Oprești focul, atunci când carnea se desprinde cu ușurință de pe oase. Scoate din oala în care au fiert carnea și legumele, pune-le într-un vas și lasă-le să se răcească. Mărunțește usturoiul și pune-l în apă. Las-o așa câteva minute.

Atunci când carnea s-a răcit, desfa-o in bucatele mici, apoi pune-le în vasele pe care le doriți.  Alaturi de carne, in recipiente mai poti pune si legumele taiate cuburi mari.

Strecoară zeama și aruncă usturoiul, apoi pune zeama peste carne si legume. Pune piftia la rece pentru câteva ore, pana cand se încheagă.

De ce este bine să mâncăm răcitură

Chiar dacă pare greu de crezut, piftia este bogată în protein, iar conținutul de grăsime sau carbohidrați este redus. Răciturile sunt de fapt preparate dietetice ce conțin carne fiartă de porc sau pasăre, multă apă și gelatin.

Mai mult, piftia mai conține lizină. Este vorba despre o  substanță care oferă un bun suport pentru creșterea musculară și lupta împotriva infecțiilor virale. Conține arginină, care ne ajută la pomparea mușchilor.

Piftia este bună pentru ten, păr și unghii

Puțini știu însă, că piftia trebuie să fie asociată cu pătrunjel, mai ales că această plantă conține vitamina C. Ajută la refacerea țesuturilor conjunctive și chiar in sănătatea părului și unghiilor. Piftia este bună pentru ten, păr şi unghii. Nu te îngraşă şi este bună şi în alimentaţia copiilor.

Experții mai spun că în carnea de pui și de porc se află și colagen, care are calități gelificante. Este foarte important, să puneți la fiert în oală cu piftie și urechi, dar și gheare, chiar dacă apoi nu le consumați.

Un alt pont este să folosiți carne slabă, afumată sau nu, astfel încât amestecul final să conțină de toate și să aibă gust. În cazul în care nu vă place grăsimea, îndepărtați-o înainte să serviți piftia.

”Piftia este o forma foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor.

Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, pe blogul său.

Urmăriți Impact.ro și pe