Pierdere uriașă pentru Vladimir Putin. E doliu în Rusia, anunțul a venit chiar azi

Andrei Simion, Anca Lupescu 27.02.2023, 16:38
Pierdere uriașă pentru Vladimir Putin. E doliu în Rusia, anunțul a venit chiar azi

Vladimir Putin a suferit o pierdere uriașă. Este doliu în Rusia, în urma unui anunț ce a fost făcut luni. Una dintre cele mai importante persoane pentru cariera politică a președintelui rus a murit după o luptă cu o boală gravă.

Vladimir Putin, pierdere uriașă

Persoana care l-a ajutat pe Vladimir Putin să câștige primele alegeri prezidențiale în anul 2000, ca șef de campanie, politologul rus Gleb Pavlovski, fost consilier al Kremlinului, a murit, luni, la vârsta de 71 de ani, în urma unei boli grave.

Gleb Pavlovski a fost influent în politica rusă în primul deceniu de guvernare a președintelui Vladimir Putin, fiind consilierul și „specialistul în tehnologii politice” al liderului de la Kremlin.

Anunțul referitor la decesul lui Gleb Pavlovski a fost făcut de șeful departamentului de autonomie locală de la Școala Superioară de Economie din Moscova, Simon Kordonski, pentru cotidianul de afaceri Vedomosti.

Gleb Pavlovski a mai fost unul dintre managerii de campanie pentru Boris Elțîn în anul 1996 și s-a implicat în campania lui Viktor Ianukovici pentru alegerile prezidențiale din Ucraina din anul 2004. Politologul a fost demis din administrația prezidențială în 2011. Motivul ar fi fost că a susținut realegerea președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Vladimir Putin la președinție. Ulterior, a intrat în opoziție.

Gleb Pavlovski
Gleb Pavlovski

Vladimir Putin, criticat dur de cel care l-a ajutat să devină președinte

De altfel, Gleb Pavlovski l-a criticat dur pe președintele Vladimir Putin și a spus că declanșarea războiului din Ucraina nu are „sens politic”. Însă, el a rămas la Moscova.

„Putin este obișnuit să fie norocos. Acest lucru este foarte periculos pentru un parior, deoarece începe să creadă că soarta este de partea lui. Când joci la ruleta rusească, ai impresia că Dumnezeu este de partea ta până la auzul unei împușcături

Nimeni, nici măcar eu, nu și-a dat seama cât de obsedat trebuie să fi fost de Ucraina. Am subestimat gradul de decădere a guvernului rus”, a declarat Gleb Pavlovski după ce Rusia a invadat Ucraina.

Gleb Pavlovski s-a născut la Odesa și a fost disident în perioada sovietică, ispășind o pedeapsă de exil intern în nordul republicii Komi, în anii 1980.

Urmăriți Impact.ro și pe