Vladimir Putin a ținut un discurs de aproape două ore despre starea națiunii, însă cel mai înfricoșător anunț a fost cel al retragerii Rusiei din tratatul New Start, care se referă la dezarmarea nucleară. Gestul liderului de la Kremlin a fost analizat de toate țările.
Tratatul New Start este singurul acord privind controlul armelor nucleare între Moscova și Statele Unite, iar Rusia tocmai ce a renunțat la el. Mulți analiști au spus că acesta este primul pas către un posibil atac cu bombă nucleară și începutul celui de-Al Treilea Război Mondial. Jurnaliștii de la publicația americană Salon au analizat pe larg declarația președintelui rus.
„Suspendarea implementării tratatului New Start este o decizie periculoasă și nesăbuită din partea președintelui Putin. Rusia trebuie să revină imediat la respectarea deplină a acordului și să continue să respecte limitele privind focoasele nucleare”, a declarat Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).
Derek Johnson, expert la Global Zero, a scris că, în timp ce inspectarea armelor nucleare, permise în temeiul tratatului, „au fost înghețate în ultima vreme” pe fondul pandemiei și al războiului din Ucraina, decizia lui Putin ar putea împinge lumea „cu un pas mai aproape de anarhia nucleară” pentru că asta înseamnă că Rusia nu va mai informa SUA despre armele sale nucleare.
Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de acest gen care leagă cei doi foști rivali din timpul Războiului Rece, documentul fiind semnat în 2010 și a fost apoi prelungit cu cinci ani, în 2021, chiar de liderul rus. Publicația americană trage un semnal de alarmă și spune că, împreună, SUA și Rusia controlează 90% din armele nucleare ale lumii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Tratatul New Start, care urmează să expire în mod oficial în 2026, după ce ambele părți au convenit asupra unei prelungiri în 2021, interzice celor două țări să desfășoare fiecare mai mult de 1.550 de focoase nucleare, permițând inspecții regulate pentru a asigura conformitatea.
„Rusia și SUA au suspendat inspecțiile în timpul pandemiei de Covid-19, în 2020, și plănuiseră inițial să le reînnoiască, anul trecut. Rusia a renunțat brusc la discuțiile de la Cairo cu privire la reînnoirea inspecțiilor, in noiembrie anul trecut, apoi nu a respectat termenul limită pentru reprogramarea lor. Departamentul de Stat al SUA a spus că acest lucru reprezintă două încălcări, dar nu o încălcare materială a tratatului”, a notat publicația respectivă.
În timpul discursului rostit în fața Adunării Federale a Rusiei, președintele Vladimir Putin a spus că întrerupe participarea la tratat deoarece „SUA și alte state NATO – prin sprijinul militar intens acordat Ucrainei – încearcă să impună o înfrângere strategică” a Rusiei, dar în același timp, să ajungă la instalațiile noastre nucleare”.