Vladimir Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 și a spulberat pacea în Europa, provocând îngrijorarea europenilor cu privire la securitatea lor. Însă Kievul nu a fost lăsat singur în lupta cu forțele Moscovei, iar ajutorul a venit, în special, de la SUA și aliații NATO. America a oferit o sumă uriașă Ucrainei pentru asistența militară de la începutul războiului. Iată cum au fost împărțiți banii.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat SUA să furnizeze asistență militară pentru țara sfâșiată de război, după dezbateri politice cu privire la cât de mult sprijin ar trebui să ofere Washingtonul fostei republici sovietice. Iar până acum, America a pus la dispoziția Ucrainei cea mai mare sumă dintre toate țările.
Ucraina a primit sprijin și din partea aliaților NATO, dar de departe cel mai mare ajutor militar, financiar și umanitar a fost acordat de Statele Unite. Din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023, America a alocat 75,5 miliarde de dolari, iar publicația americană „The Hill” a arătat cum au fost împărțiți banii pentru ajutorul oferit țării lui Volodimir Zelenski.
Cea mai mare parte din această sumă de 75,5 miliarde de dolari a constat în ajutor militar. Astfel, Statele Unite s-au angajat să cheltuiască 29,5 miliarde de dolari pe arme și echipamente pentru forțele armate ucrainene, de la rachete ghidate antitanc Javelin, la sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate.
De asemenea, Washingtonul a trimis alte 45 de miliarde de dolari „pentru a asigura securitatea generală a Ucrainei, pentru a-i restabili economia, securitatea energetică și capacitatea de a face față crizei umanitare creată de atacurile Rusiei”, iar 1,9 miliarde de dolari au fost oferiți pentru asistență umanitară pentru sprijinirea persoanelor strămutate, inclusiv a refugiaților, și a altor populații și comunități vulnerabile atât în interiorul Ucrainei, cât și în întreaga regiune.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Până acum, SUA au trimis peste 20 de sisiteme HIMARS în Ucraina, fiecare având un preț de patru milioane de dolari, iar o rachetă pentru acesta costă 100.000 de dolari. Statele Unite au fost în cele din urmă de acord să trimită si 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina luna trecută, fiecare dintre acestea costând zece milioane de dolari.
Sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina este de cinci ori mai mare decât cel venit din partea oricărei alte țări. „Washingtonul conduce, urmează Marea Britanie , apoi UE”, potrivit raportului Institutului Kiel din Germania.
Marea Britanie este al doilea mare donator pentru Ucraina, cu angajamente de 5,1 miliarde de dolari, apoi urmează Uniunea Europeană, 3,3 miliarde dolari, Polonia și Germania, fiecare cu 2,5 miliarde de dolari, apoi Canada, Olanda, Italia și Franța.