Petre Daea, întâlnire importantă cu omologul său ucrainean. Se cer soluții în vederea asigurării tranzitului cerealelor prin România

Elena Avramescu 21.04.2023, 09:12
Petre Daea, întâlnire importantă cu omologul său ucrainean. Se cer soluții în vederea asigurării tranzitului cerealelor prin România

În această dimineață, ministrul Agriculturii, Petre Daea, se întâlneşte la Bucureşti, cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski. Motivul principal îl reprezintă găsirea mai multor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului cerealelor prin România, dar şi pentru alte probleme specifice situaţiei actuale.

Ministrul Agriculturii se întâlnește cu Mikola Solski

Se pare că miniștrii au avut încă de miercuri discuţii online, când Petre Daea a prezentat omologului său situaţia gravă cu care se confruntă agricultorii români şi l-a informat că România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de ANSVSA, potrivit legislaţiei europene în vigoare.

În plus, ministrul ucrainean a fost informat că statul român urmează să implementeze curând măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe.

Mai târziu, Petre Daea a avut o rugăminte către ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru ca agenţii economici din Ucraina să reducă exportul de cereale şi plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.

Petre Daea
Petre Daea

Cu doar două zile în urmă, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a afirmat că măsurile unilaterale luate de Polonia, Ungaria şi Slovacia şi Bulgaria cu privire la importurilor de cereale din Ucraina sunt ilegale şi a cerut retragerea acestora, pentru a se putea aplica propunerile Comisiei.

„Vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane (de euro – n. r.), sumă de la rezerva de criză a CE, urmând ca aceasta să fie repartizată în perioada imediat următoare, şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina.

Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag”, a declarat Petre Daea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...