Focar de pestă porcină la Grădina Zoologică din Craiova. Câte animale vor fi sacrificate din cauza virusului

Alexandrina Toader 19.05.2021, 14:09
Focar de pestă porcină la Grădina Zoologică din Craiova. Câte animale vor fi sacrificate din cauza virusului

Focar de pestă porcină la Grădina Zoologică din Craiova. Doi porci mistreți vietnamezi au murit, iar alte 7 animale vor fi sacrificate din cauza virusului. Focarul a fost descoperit la începutul acestei săptămâni după ce cei doi porci vietnamezi au murit.

Focar de pestă porcină la Grădina Zoologică din Craiova

Reprezentanții grădinii zoologice au dus animalele la Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj și au fost prelevate probe pentru analize. Rezultatele au indicat prezența pestei porcine africane, așa că alte probe au fost trimise și la un laborator din București. Legislația prevede ca două laboratoare distincte să confirme diagnosticul pentru a fi declarant focar.

Luni seara a venit și rezultatul analizelor efectuate de veterinarii de la București, așa că reprezentanții DSVSA Dolj au declanșat o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum a ajuns pesta porcină africană la Grădina Zoologică Craiova. În plus, veternarii au solicitat efectuarea unei dezinfecții generale în incinta ZOO Craiova.

Deocamdată facem anchetă, dar credem că a apărut fie din cauza furajelor și vom vedea de unde provin acestea, dacă sunt verificate. De asemenea, este posibil ca pesta să fi fost adusă de la Timișoara, pentru că au fost relocate de acolo niște animale care pot fi purtătoare. O să se facă dezinfecție și, probabil, o să reloce alte animale, a precizat șeful DSVSA Dolj, Andrei Butaru.

Focar de pesta porcina la Gradina Zoologica din Craiova
Gradina Zoologica din Craiova

Conform legii, toate exemplarele de porcine trebuie eutanasiate în astfel de cazuri. Astfel că alți doi vietnamezi, dar și cinci exemplare de mistreți vor fi sacrificați, potrivit conducerii DSVSA Dolj. Alte animale nu sunt afectate pentru că virusul se manifestă doar la porci. În toată grădina zoologică se va face dezinfecție în zilelel următoare. Activitatea nu va fi însă afectată pentru că virusul pestei porcine nu se manifestă la om.

În data de 17 mai 2021, angajații Grădinii Zoologice din Craiova au anunțat conducerea RAADPFL Craiova despre faptul că au găsit două cadavre de porci vietnamezi în spațiul special amenajat pentru aceștia. Imediat a fost sesizată Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj pentru efectuarea necropsiei. Rezultatul a confirmat faptul că animalele erau infectate cu pestă porcină africană.

Cum la Grădina Zoologică din Craiova mai sunt alte șapte exemplare de porci (doi vietnamezi și cinci mistreți), împreună cu DSVSA Dolj a fost întocmit un plan de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină. Astăzi, 19 mai, reprezentanții DSVSA Dolj au luat ca măsură eutanasierea porcilor de la Zoo Craiova, incinerarea acestora la o unitate autorizată, dar și dezinfecția spațiilor de cazare a porcinelor. Menționăm faptul că virusul pestei porcine africane nu afectează celelalte animale, au precizat reprezentanții grădinii zoologice.

Urmăriți Impact.ro și pe