Pescarii din Delta Dunării riscă să dispară. O lege ar putea să interzică modalitatea prin care ei își câștigă existența

Ioana Constantin 21.01.2022, 16:32
Pescarii din Delta Dunării riscă să dispară. O lege ar putea să interzică modalitatea prin care ei își câștigă existența

Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării vrea prohibiție la scrumbie până în luna decembrie. Asta ar însemna falimentul pentru pescarii care își câștigă existența din asta !

Scrumbia este mărul discordiei dintre pescari si autoritățile din delta Dunării. Acestea vor sa interzică pescuitul acestui pește în Marea Neagră, la setcă. Decizia a generat disperare în rândul familiilor de pescari. Și nu este singura decizie luată de autorități , contestata de pescari.

Concret Agenţia Naţională de Pescuit a venit cu o propunere de ordin de prohibiție, care este promovată de Administrația Biosferei. Potrivit acestei instituții decizia a fost luată pe baza unor studii realizate acre ar avea ca scop protejarea sturionilor. Astfel pescuitul la scrumbie cu setcă ar urma să fie oprit din luna aprilie și până în decembrie. Pescarii susțin că o astfel de măsură nu a mai fost luată niciodată şi pun la îndoială studiile invocate de cei care au luat decizia. Așa că au decis să ceară ajutorul Ministerului Mediului!

O delegație a Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării a participat la o întâlnire organizată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe tema problemelor cu care se confruntă sectorul pescăresc din Delta Dunării în momentul actual.

Întâlnirea se înscrie în seria de întruniri  care au fost organizate în ultima perioadă pentru dezbaterea draftului de ordin de prohibiție pentru anul 2022, document referitor la care reprezentanții organizațiilor pescărești și-au manifestat o serie de nemulțumiri și au înaintat un set de propuneri către Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură și ARBDD.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

La întâlnire au participat pe lângă reprezentanții guvernamentali, Dan VERBINA – președinte al Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, Mihai LEONOV – reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni din România, Cătălin BALABAN și Vasile ANTON – reprezentanți ai Asociației de Pescari Golovița din Jurilovca.

Pescari Delta Dunării
Pescari Delta Dunării

„Sper că această întâlnire a evidențiat cât este de necesar dialogul real între locuitorii Deltei și instituțiile care ar trebui să ne reprezinte. În definitiv, ceea ce ne dorim noi este ca deciziile care se transmit către București și care ne afectează viața și activitatea să nu mai fie luate în birouri închise, fără o înțelegere elementară a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi. Vedem că restricțiile se înmulțesc an de an în Deltă.

Ar fi bine ca ele să fie analizate de oameni care cunosc realitățile acestui teritoriu, care înțeleg viața locuitorilor și care își asumă responsabilitatea de a identifica și măsurile compensatorii de sprijin pentru sectoarele de activitate din Deltă, corespondente fiecărui set de măsuri limitative propus. Pentru că o Deltă Vie înseamnă o Deltă locuită, iar asta presupune atenție la nevoile sociale ale oamenilor care trăiesc aici.

 

Silviu FEODOR – Deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităților naționale. „Activitatea de pescuit trebuie sprijinită, fiind o unică sursă de venit a unei categorii de populație, în mod deosebit în arealul Deltei Dunării. Pentru aceasta, este nevoie de politici și strategii adecvate, astfel încât să fie protejate ecosistemele și, în același timp, să fie asigurată posibilitatea practicării pescuitului tradițional.” Silviu FEODOR – Deputat,  membru al Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Delta Dunării
Delta Dunării

Pescarii se plâng că nu sunt consultați. În opinia lor toate deciziile se iau din birourile ARBDD, cu ușile închise. Și apoi se trezesc, de multe ori peste noapte cu noi ordine și interdicții. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării vrea ca anul viitor să extindă perioada de prohibiţie a pescuitului comercial pe braţul Chilia al Dunării, să reglementeze pescuitul racilor şi să extindă zonele de refacere biologică a unor specii de peşti.

Urmăriți Impact.ro și pe