Cea mai bună ciorbă de pește. Cum să o faci la fel ca gospodinele din Delta Dunării

Stan Filon 14.11.2021, 08:40
Cea mai bună ciorbă de pește. Cum să o faci la fel ca gospodinele din Delta Dunării

Ciorba de pește ocupă un loc important în meniul românilor, chiar dacă este destul de dificil de preparat. Este o adevărată tradiție să gătești ciorbă de pește, iar toată familia se strânge la masă atunci când se gătește acest fel, mai ales dacă vei respecta sfaturile pe care Impact.ro ți le oferă.

Cum să faci cea mai bună ciorbă de pește

Se spune că cele mai bune ciorbe de pește sunt gătite în Delta Dunării, acolo unde oamenii s-au specializat în sute de ani, mai ales că peștele este principala sursă de hrană. Ei bine, secretul ciorbei de pește s-a aflat acum și o poți găti și tu acasă, indiferent dacă locuiești la deal, la munte sau la șes.

Secretul gustului ciorbei de pește este acela că se folosește mai multe specii de pește proaspăt. O combinație potrivită fiind de fitofag (novac, crap) și răpitor (știucă, șalău). Dacă nu ai asemenea pești la îndemână, poți folosi tacâmuri de pește. Poți să faci ciorba folosind capurile, cozile și pești mai micuți. Acestea se vor fierbe împreună doar la început, pentru gust.

Cum sa faci cea mai buna ciorba de peste
Cum sa faci cea mai buna ciorba de peste

Secrete și mituri legate de ciorba de pește

Foarte important! Vom păstra doar zeama strecurată, în care vom adăuga atât legumele tocate (ardei, roșii, cartofi și ceapă), dar și bucățile mai consistente, mai mari de pește. Se știe că peștele fierbe mult mai ușor, așa că nu trebuie lăsată mai mult de 15 minute, așa că o vom pune în oală mai spre sfârșitul fierberii.

Secretul ciorbei de pește nu este așa cum credeau mulți, apa de Dunăre. Acesta este, de fapt, un mit. Secretul gospodinelor din Delta Dunării este următorul: nu folosesc borș de tărâțe, ci oțet! Este important să menționăm faptul că peștele se servește cu mujdei de usturoi, separat de zeamă, care se bea la sfârșit.

Așadar, trebuie să știți înainte de a prepara ciorba de pește următoarele:

  • se folosesc cât mai multe specii de pește. Pescarii din Deltă foloseau minimum cinci tipuri de pește gras și mai slab.
  • este recomandat să folosiți doar pește din râuri, deoarece cel de crescătorie nu mai are același gust
    se folosește doar pește proaspăt
  • apa de Dunăre este un mit
  • nu se numește niciodată ”borș de pește” deoarece această ciorbă este acrită cu oțet, nu cu borș din tărâțe.
  • oamenii din Delta Dunării nu servesc niciodată ciorba de pește cu carne în ea. Peștele se mănâncă cu mujdei, apoi zeama, ciorba, se servește după pește
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...