Prima canotcă realizată de copiii din Chilia, lansată la apă cu succes

Ioana Constantin 19.08.2021, 09:25

Inițiativă inedita dusă la capăt, cu suces, în Delta Dunării. A fost lansată la apă prima canotcă realizata de copiii din Chilia Veche. Lucrarile au fos realizate în cadrul proiectului Atelierul educațional Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile.

Prima canotcă realizată de copiii din Chilia

Lansarea la apă s-a desfășurat la Chilia Veche, la Pontoane pe Tătaru, iar lucrările au fost realizate de 20 de elevi de la Școala Gimnazială Chilia Veche. Copiii din Chilia Veche au lucrat timp de trei săptămâni, sub îndrumarea lui Viorel Gheorghe, meșterul marangoz al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 și au construit, chiar cu mâinile lor, o barcă din lemn pentru 2 persoane, care va rămâne în proprietatea comunității Chilia Veche.

Ei au executat absolut toate etapele construcției, de la planuri, până la finisaj și lansarea la apă, și au avut asfel prilejul să descopere legătura dintre realizarea bărcii, cunoștințele și abilitățile dobândite în școală, la orele de matematică, fizică, geografie, chimie, istorie, ecologie și educație socială.

În plus, au învățat lucruri interesante despre meșteșugul construirii bărcilor (marangozeria), au descoperit importanța apelor pentru dezvoltarea așezărilor umane și în construirea identităților locale. Totodată au aflat cum se pot folosi de natură și resurse, fără să le risipească, și care sunt principiile de bază ale dezvoltării durabile.

Prima canotca realizata de copiii din Chilia
Prima canotca realizata de copiii din Chilia

Asocierea elementelor teoretice cu practicalitatea disciplinelor studiate în școală face parte din conceptul atelierului educațional, acela de „învățare cu sens”. Atelierul a început prin familiarizarea cu instrumentarul și planurile de lucru: ucenicii-marangozi au făcut măsurători și scalări, s-au ocupat de trasarea liniilor și tăierea plăcilor din lemn, au șlefuit componentele canotcii, le-au lipit, lăcuit, finisat și vopsit.

Micii marangozi au învățat că, prin finisare, suprafețele capătă rezistență la agenți fizico-chimici și la degradări mecanice, îmbunătățindu-se și aspectul și valoarea estetică a ambarcațiunii.  În ultimele două săptămâni ale atelierului, la cererea copiilor, programul de lucru zilnic s-a dublat. Iar în ultima săptămână s-au făcut și returșurile finale, astfel că elevii au echipat și finisat canotca.

Au pregătit scaunele, pagăile, chestoanele și au folosit câteva zeci de menghine și mânuțe ca să prindă elementele ce formează de acum copastia canotcii. Au învățat că această componentă conferă rezistență și funcționalitate, iar chestoanele asigură flotabilitatea ambarcațiunii. La final, au înnobilat suprafațele cu lacuri și vopsele, pentru durabilitate și frumusețe.

Atelierul Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile face parte dintr-un program de educație integrată adresat elevilor de gimnaziu, dezvoltat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în contextul proiectului „Apele Unite ale României – democratizarea accesului la apă”.

Urmăriți Impact.ro și pe