Personalul medical nevaccinat, obligat să se testeze. Decizia tocmai a fost luată de INSP

Ioana Bucur 11.01.2022, 21:50
Personalul medical nevaccinat, obligat să se testeze. Decizia tocmai a fost luată de INSP

Un subiect ce a iscat o adevărată furtună în spațiul public tocmai a devenit realitate. Institutul Național de Sănătate Publică a decis ca personalul medical nevaccinat va fi obligat să se testeze. La câte zile se va face testarea și în ce condiții. Autoritățile au actualizat și definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus. Ce trebuie să știe cei vizați de noua decizie a INSP.

INSP a decis: personalul medical nevaccinat va fi obligat să se testeze

Autoritățile sanitare din România au actualizat, marți, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus. În aceeași zi, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat o serie de „recomandări”. Astfel, potrivit INSP, personalul medical nevaccinat se va supune testării periodice.

Potrivit noii decizii, cei vizați vor face teste antigen la fiecare trei zile sau test PCR la fiecare șapte zile, în condițiile în care rata de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori, este mai mare sau egală cu 1,5.

Astfel, potrivit documentului, testarea periodică – prin test rapid antigenic la interval de trei zile sau prin test RT-PCR/NAAT o dată la șapte zile – se va face pentru personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic:

  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care nu a avut niciodată boala;
  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv.

Testarea se va face în anumite situații:

  • în condițiile în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 1,5;
  • pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidență din unitatea administrativ teritorială.

În document se precizează faptul că, în cazul personalului medical vaccinat împotriva Covid-19 și asimptomatic, testarea periodică nu va fi obligatorie.

„Personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cel care a trecut prin boala, dar la care au trecut mai puţin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, nu necesita testare periodică”, se mai arată în document.

Personalul medical nevaccinat, obligat să se testeze. Decizia tocmai a fost luată de INSP
Foto: Inquam Photos / George Călin

Definițiile de caz, actualizate

INSP a actualizat, marţi, definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus. Acestea includ, la „criterii clinice”:

Orice persoană care prezintă cel puţin unul din următoarele semne şi simptome:

– tuse

– febră

– scurtarea respiraţiei

– debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei

Simptome şi semne adiţionale mai puţin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături şi/sau diaree

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.

Urmăriți Impact.ro și pe