Persoanele care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron. Studiul acesta arată clar

Ioana Bucur 18.12.2021, 17:24
Persoanele care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron. Studiul acesta arată clar

Pe măsură ce numărul persoanelor infectate cu noua tulpină SARS-CoV-2 crește, medicii și cercetătorii pot obține mai multe informații despre răspândirea și evoluția bolii. Un studiu recent arată care sunt persoanele care nu au deloc protecție în fața variantei Omicron.

Studiul ce analizează categoriile de persoane care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron

O echipă mixtă formată din cercetători din diferite colțuri ale lumii, unii lucrând pentru companii private, alții fiind angajați ai unor institute cunoscute precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia, a finalizat recent un studiu ce a avut concluzii neașteptate.

Analiza, ce încă nu a fost revizuită de alți cercetători și acceptată pentru publicare, susține că varianta Omicron ar putea proveni de la șoareci, cel puțin asta ar sugera mutațiile descoperite în structura sa.

„Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

Oamenii de știință au vrut să vadă dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Au descoperit că ipoteza este corectă, dar că nu este valabilă şi în cazul altor animale, şi au menţionat că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

„Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, precizează cercetătorii.

O altă concluzie importantă la care au ajuns autorii studiului a fost legată de persoanele care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron. Potrivit datelor analizate de specialiști, cei vaccinați cu serul produs de Johnson&Johnson şi cei care au trecut prin boală au protecţie zero față de noua tulpină SARS-CoV-2.

Persoanele care nu au deloc protecţie în fața variantei Omicron. Studiul acesta arată clar

Ce protecție oferă imunizarea prin vaccin

În urmă cu doar câteva zile, a fost publicat un studiu realizat de cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud, în contextul în care țara se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19 din cauza variantei Omicron.

Au fost analizate 211.000 de rezultate pozitive ale testelor COVID-19, recoltate în perioada 15 noiembrie – 7 decembrie. Din total, în jur de 78.000 au fost atribuite variantei Omicron.

Studiul a calculat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării, comparativ cu persoanele nevaccinate, și 33% protecție împotriva infectării. O scădere importantă, de la protecția de 80% împotriva infectărilor și peste 90% împotriva spitalizării pe care o dădeau studiile în cazul variantei Delta.

Reprezentanții Discovery Health, compania care a realizat studiul, au precizat că aceste concluzii ar trebui considerate preliminare.

Urmăriți Impact.ro și pe