După ce OMS a avertizat că Omicron se răspândește mult mai repede decât celelalte varinate ale coronavirusului, iar vaccinurile nu pot proteja singure cetățenii, Centrul European de Prevenţie şi Controlul Bolilor (ECDC) atrage și el atenția asupra faptului că sunt necesare și alte măsuri, în afară de imunizare.
Mai multe țări din Europa și din restul lumii au adoptat noi restricții pentru a combate răspândirea Covid-19, și în special a noii variante Omicron. OMS a precizat că 77 de țări au raportat până acum cazuri de Omicron, dar, de fapt, noua variantă este prezentă în majoritatea statelor lumii.
În acest context, o „acțiune puternică” este „urgentă” în fața progresiei rapide a variantei Omicron pentru că „nu va fi suficientă doar vaccinarea”, a avertizat și Centrul European de Prevenţie şi Controlul Bolilor.
„În situația actuală, vaccinarea singură nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, pentru că nu avem timp să umplem golurile din cauza lipsei imunizării”, a avertizat Andrea Ammon, directorul ECDC, notează Le Figaro.
„Vaccinurile singure nu vor scoate nicio țară din această criză. Vaccinurile nu țin loc de măști. Vaccinurile nu țin loc de distanță. Vaccinurile nu țin loc de igiena mâinilor”, a spus și OMS.
Agenția de Sănătate a Uniunii Europene a evaluat riscurilor noii variante pentru sănătatea publică, arătând că este „foarte ridicat” și a recomandat o serie de măsuri printre care revenirea la telemuncă și prudență sporită în timpul sărbătorilor și călătoriilor prilejuite de sfârșitul de an.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Potrivit ECDC, este „foarte probabil” ca noua variantă să provoace spitalizări și decese în plus față de previziunile anterioare, axate pe varianta Delta, dominantă până acum în întreaga lume.
„Este nevoie urgentă de măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a transmis ECDC.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se așteaptă ca Omicron să fie varianta dominantă de coronavirus până la jumătatea lunii ianuarie, dar a spus că este încrezătoare că UE are „puterea” și „mijloacele” pentru a depăși boala, cu peste 66% din populația UE acum complet vaccinată.
„La fel ca mulți dintre voi, sunt tristă că încă o dată acest Crăciun va fi umbrit de pandemie”, a spus Ursula von der Leyen.