EXCLUSIV

Cât de afectată va fi România de varianta Omicron? Radu Țincu: „În principiu virusul încearcă să se adapteze mai multor factori, în primul rând să își asigure existența”

Gabriela del Pupo 15.12.2021, 14:02
Cât de afectată va fi România de varianta Omicron? Radu Țincu: „În principiu virusul încearcă să se adapteze mai multor factori, în primul rând să își asigure existența”

România se îndreaptă spre un nou val pandemic poate chiar începând cu luna ianuarie. Cât de tare va afecta acest val V țara noastră? Dacă 40% din infectările din Marea Britanie sunt confirmate cu tulpina Omicron, în România suntem doar la al 11-lea caz confirmat.

Deși scenariile vizau o tulpină românească, având în vedere rata de vaccinare în țara noastră, Africa de Sud a fost zona de unde vine noua amenințare pentru valul cinci al pandemiei.

„România a avut cel mai ridicat grad de imunizare colectivă în Europa în această toamnă”

România a avut o rată de vaccinare destul de redusă după etapa persoanelor care făceau parte din categoriile esențiale, însă acest lucru ar putea deveni un avantaj în ceea ce privește valul cinci. Multe persoane s-au vaccinat sau au trecut prin boală în toamnă, odată cu valul patru astfel că tulpina Omicron este posibil să nu lovească atât de puternic România.

„Este posibil acest lucru pentru că o mare parte din populație s-a vaccinat cu precădere în partea a doua a anului, e posibil să fie în continuare în acea fereastră de protecție imunologică. Pe de altă parte, am avut și un val patru extrem de intens, val patru după care, pare, după toate statisticile, România a avut cel mai ridicat grad de imunizare colectivă în Europa în această toamnă, și atunci cele 2 elemente, vaccinarea în a doua parte a anului, plus acest grad de imunizare prin boală, e posibil să atenueze un pic din impactul pe care valul cinci cu varianta Omicron l-ar putea determina.

Sigur că acestea sunt elementele pozitive, dar există și un element negativ, care ține de transmisibilitate, în momentul în care transmisibilitatea este cu mult mai ridicată, înseamnă că populația rămasă nevaccinată, sau rămasă fără nici un fel de protecție imunologică după boală, va fi extrem de vulnerabilă în a se îmbolnăvi cu varianta Omicron, pentru că transmiterea va fi una extrem de accelerată”, a declarat Radu Țincu pentru impact.ro.

Radu Țincu:
Radu Țincu: „România a avut cel mai ridicat grad de imunizare colectivă în Europa în această toamnă”

Nici chiar cei care au trecut prin boală sau sunt vaccinați nu sunt feriți și trebuie să ia alte măsuri de protecție.

„Pot să apară, pentru că, gândiți-vă că în Africa de Sud raportările spun foarte clar că persoanele care au fost declarate vindecate, într-un interval de 3-6 luni de la vindecare, au fost și ele reconfirmate cu varianta Omicron. Ceea ce arată că, pe de o parte, gradul de transmisibilitate este unul ridicat, și pe de altă parte nivelul de anticorpi neutralizanți, capabili să elimine această variantă virală, este unul foarte ridicat. Dacă nivelul de anticorpi nu este destul de mare încât să poată reuși blocarea acestei proteine Spike modificate atunci riscul de infectare este destul de mare.”

„Cred că e bine să luam în calcul vaccinarea cu doza 3. „

Nu contează cât de gravă a fost forma de infectare anterioară spune medicul Radu Țincu.

„Nu există nici o corelație între severitatea bolii și nivelul de anticorpi dezvoltați. Știm din punct de vedere statistic că nivelul de anticorpi scade, și această scădere este semnificativă la 6 luni de la momentul vaccinării sau infectării și dacă am trecut de această perioadă, cred că e bine să luam în calcul vaccinarea cu doza 3. „

Din păcate este probabil ca alte tulpini să mai apară în perioada următoare având în vedere adaptabilitatea virușilor.

„În principiu virusul încearcă să se adapteze mai multor factori, în primul rând să își asigure existența, și acest lucru se realizează printr-o creștere a transmisibilității, nu se pot replica, se pot multiplica decât în interiorul organismului și atunci, cu cât sunt mai transmisibile cu atât vor supraviețui mai mult și vor reuși să își asigure pe o perioadă mai lungă de timp existența.

Un al doilea element care apare în urma acestor mutații este o creștere a rezistenței la factorii de mediu, devin mai rezistenți la temperatură, la umiditate, la razele solare, tot în încercarea de a-și asigura existența. Și al treilea element ține de virulență, în mod normal majoritatea virusurilor, odată cu evoluția și cu alte mutații, tind să nu mai fie la fel de virulente, mai blânde cu organismele umane, pentru că, până la urmă, trebuie să coabiteze într-un fel de infecție cronică, pentru că virusurile dacă își omoară victima, în acest fel se distrug și pe ele.” spune Radu Țincu.

Chiar dacă dacă în multe țări din Uniunea Europeană rata de vaccinare a fost de peste 50% tulpina Omicron face ravagii.

„Multe din mutațiile identificate la tulpina Omicron vizează proteina de suprafață Spike, pentru care au fost create vaccinurile. Este evident că se înregistrează o scădere a acestor anticorpi, fie că discutăm de cei pe care îi obținem prin vaccinare fie că discutăm de cei pe care îi obținem prin boală.

Sunt niște studii complete, chiar publicate de Marea Britanie, care spun că pacienții care au depășit 60% de la finalizarea schemei complete, au o protecție de numai 40% în fața variantei Omicron, comparativ cu cei care au primit și doza 3. În acest caz gradul de protecție crește până la 70-75%. Ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie este rezultatul faptului că o mare parte din populația vaccinată în prima etapă a depășit evident perioada de 6 luni de zile și atunci gradul de protecție al anticorpilor a scăzut undeva la 40%.” a mai precizat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...