Pericolul din lapte. Când devine toxic pentru organism

Iancu Andreea 16.10.2020, 21:06
Pericolul din lapte. Când devine toxic pentru organism

Până de curând se cunoștea faptul că laptele este un aliment benefic, bogat în nutrienți. Astfel, laptele ar fi ajutat la o dezvoltare armonioasă, asigurând necesarul de calciu, proteine sau vitamine. Din păcate, studiile recente au arătat că laptele este toxic pentru organism.

Motivul pentru care laptele devine toxic

Unul dintre cele mai controversate alimente, laptele era considerat indispensabil pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă. În ciuda conținutului crescut de proteine, calciu și vitamine, laptele poate deveni toxic, fiind asociat cu diferite boli. Pentru anumite categorii de persoane, laptele nu mai este recomandat pentru consum.

Cercetătorii consideră că abia în urmă cu 10.000 de ani au ajuns oamenii să digere lactoza. Așadar, doar 30% din populația planetei poate să se bazeze pe un organism care să dispună de lactază, enzima care descompune lactoza. Acesta este și motivul pentru care numeroase persoane au intoleranță la lactoză.

Dincolo de această problemă, adulții și persoanele vârstnice nu ar trebui să consume lapte. Studiile recente au demonstrat că acesta ar putea duce la apariția unor boli precum diabetul, acneea, pietrele la rinichi, osteoporoza, accidentul vascular cerebral sau artrita reumatică.

Pe de altă parte, laptele matern este un aliment de bază pentru bebeluși. În primele luni de viață, copilașii beneficiază de un aport de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului.

Laptele poate fi toxic pentru organism, în cazul adulților și vârstnicilor Foto - Pexels
Laptele poate fi toxic pentru organism, în cazul adulților și vârstnicilor
Foto – Pexels

Ce elemente din compoziția laptelui sunt toxice pentru organism

Laptele de vacă nu este recomandat pentru a fi consumat de către oameni pentru că are în compoziție o serie de elemente dăunătoare. Potrivit unor studii, laptele de vacă ar conține prea multe proteine. Organismul uman nu are nevoie însă de această cantitate de proteine, fiind necesar doar jumătate din conținutul de proteine.

Totodată, și colesterolul poate fi o problemă. Se pare că laptele de vacă dispune de un conținut de colesterol și grăsimi saturate, care dus la apariția aterosclerozei. Această afecțiune este principala cauză de mortalitate și morbiditate din țările dezvoltate. Lipidele se depun pe pereții vaselor, micșorând aportul de sânge la țesuturi.

Pe de altă parte, laptele de vacă are și o cantitate ridicată de calciu. Organismul uman are însă nevoie de o concentrație de trei ori mai mică decât ceea ce se regăsește în lapte. De asemenea, un alt element toxic pentru organismul uman este reprezentat de sărurile minerale. Laptele de vacă conține și o serie de anticorpi și nutrienți necesari creșterii și dezvoltării speciei de animal, nu și omului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...