Cum să schimbi scutece. Școală pentru viitorii părinți cu un bebeluș-manechin

Iorgu Ianusi 06.03.2019, 14:19
Cum să schimbi scutece. Școală pentru viitorii părinți cu un bebeluș-manechin

Zeci de cupluri pot să învețe cum se schimbă corect scutecul unui nou-născut în cadrul unor cursuri organizate la Cluj-Napoca de o organizație neguvernamentală.

Viitorii părinți află de la experți și care este poziția de alăptare. În cadrul acestor cursuri perinatale gratuite, este folosit un manechin de 3,5 kg pe post de bebeluș.

Cuplurile care se pregătesc să aducă  pe lume un copil trebuie să se pregătească din timp pentru această responsabilitate și să capete experiență înainte de a aduse nou-născutul acasă, spune Ana Măiță, reprezentanta Asociației Samas, care coordonează acest proiect și alte programe pentru sănătatea mamei și copilului.

„Prin cursurile perinatale organizate în cadrul proiectului >, care sunt gratuite, oferim viitoarelor mămici, dar și viitorilor tătici ocazia să învețe despre ce înseamnă să devii părinte. A aduce un copil pe lume nu te învață, automat, cum să fi un părinte bun, care știe ce să facă cu un nou-născut în momentul în care îl aduce acasă. Prin aceste cursuri despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului, părinții primesc maximum de informații practice de la specialiști, atât pentru perioada sarcinii, cât și pentru primele luni de la naștere.” Ana Măiță, Asociația Samas

Cursuri de două săptămâni pentru mămici și tătici

Cursurile perinatale durează 12 zile. Și viitorii tați pot face tot ce face o mamă, a mai spus Ana Măiță:

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Cu ajutorul unui bebe manechin de 3,5 kg, viitorii părinți învață cum să-i facă băița celui mic, să schimbe corect scutece, care este poziția copilului la sân pentru alăptare sau cum se ține corect bebelușul în brațe. Sunt lucruri mici, dar foarte importante, pe care, dacă le învățăm și le aplicăm corect, ne salvează de probleme.” Ana Măiță, Asociația Samas

Programul destinat viitorilor părinți a fost lansat miercuri iar la conferința inaugurală a participat și un viitor tătic dispus să se pregătească pentru rolul important ce îi va reveni în câteva luni:

„Am venit cu soția, care este însărcinată, să o susțin, am venit pentru a fi pregătiți. Astfel de cursuri cred ne ajută în proporție de 80%, e bine că avem ocazia să învățăm ceva.”

Un bebeluș moare la fiecare 6 ore în România. Mai mult de  32% dintre gravide nasc fără niciun control medical în timpul sarcinii, mai arată reprezentanții Asociației Samas.

Urmăriți Impact.ro și pe