Pericolul de care nu vorbeşte nimeni. Cum „dispare” România de pe harta lumii

Badea Violeta 05.11.2021, 12:52
Pericolul de care nu vorbeşte nimeni. Cum „dispare” România de pe harta lumii

În ultimii ani, populația României s-a redus considerabil. Statisticile arată niște cifre îngrijoratoare. Iată care sunt principalele cauze ale schimbării demografice.

Ce populaţie ar putea avea România până în anul 2070

Ultimele statistici arată că populația României scade cu circa 14.000 de persoane pe an. Pe marginea acestei probleme a vorbit și Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Acesta avertizează că țara noastră ar putea număra doar 15 milioane de cetățeni până în anul 2070, iar raportul dintre persoanele active şi cele cu vârste de peste 65 de ani se va dubla până atunci. De asemenea, Laszlo Borbely a precizat că situația demografică ar avea un impact major în ceea ce privește susţinerea sistemelor de protecţie socială.

„Estimările arată că populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani și populația în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8 % în 2070.

Provocările demografice cu care România se confruntă deja de câteva decenii ridică probleme complexe de funcționare a sistemelor de protecție socială.” a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, conform Digi 24.

Ce populatie ar putea avea Romania pana in anul 2070
Ce populatie ar putea avea Romania pana in anul 2070

Principalele cauze ale schimbării demografice

Principalele cauze ale acestui declin sunt migraţia, lipsa veniturilor, lipsa încrederii în societate şi a stabilităţii. Toate acestea influențează și natalitatea. În vreme ce numărul de naşteri se află într-o continuă scădere, numărul deceselor continuă să crească.

Laszlo Borbely a enumerat și câteva soluții care ar putea contribui la rezolvarea acestei probleme. Una dintre acestea se referă la sprijinirea familiilor şi eliminarea discriminărilor pe criterii de vârstă.

„Pentru ameliorarea problemei demografice trebuie să ne adresăm şi familiilor şi să găsim cele mai bune metode prin care să le sprijinim. Creşterea speranţei de viaţă este poate printre puţinele veşti bune legate de demografie.

Trebuie, însă, să gândim în perspectivă şi să implementăm măsuri care să permită celor mai activi să muncească şi după vârsta pensionării şi să eliminăm discriminările pe criterii de vârstă”, a mai precizat László Borbély.

Amintim că anul 2020 este al 31-lea an în care numărul morților a fost mai mare decât numărul noilor născuți. Mai exact, anul trecut au venit pe lume cu 40.000 de copii mai puțin decât în 2019. Precizăm că această scădere nu are legătură cu pandemia de coronavirus.

În luna decembrie 2020, statisticile arată că s-au născut cu 400 de copii mai mulți decât în aceeași lună a anului precedent. Însă, datele arată că s-au înregistrat cu 25.000 de decese mai mult în comparație cu 2019. Mai mult de 15.000 au fost infectați cu noul coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...