O țară din Europa intră în carantină deși are jumătate din populație vaccinată

Ioana Bucur 20.10.2021, 16:32
O țară din Europa intră în carantină deși are jumătate din populație vaccinată

„Vă cerem să vă suspendați viața”. Este anunțul făcut de liderii Guvernului unei țări din Europa a cărei populație este vaccinată într-o proporție mai mare decât în România. Autoritățile au impus restricții dure, valabile în următoarele săptămâni.

Țara care se întoarce la carantină

Valul patru al pandemiei, provocat de tulpina Delta a SARS-CoV-2, a readus multe zone din Europa la cele mai dure măsuri pentru prevenirea răspândirii accelerate a virusului.

Guvernul de la Riga a făcut un anunț nedorit de populație, în condițiile în care rata de vaccinare este de aproape 50%. Astfel, Letonia intră în carantină, timp de aproape o lună.

Noile restricții intră în vigoare de joi, 21 octombrie, și vor fi menținute până pe 15 noiembrie. În această perioadă, majoritatea magazinelor vor fi închise, iar adunările, atât în ​​interior, cât şi în exterior, vor fi interzise.

Letonia se află la coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de vaccinare, cu doar jumătate din populație imunizată. Guvernul de la Riga și-a recunoscut eșecul:

„Noi, guvernul, şi întreaga societate nu am reuşit să realizăm o acoperire suficientă pentru vaccinare. Deci, trebuie să vă cerem să vă suspendaţi viaţa pentru câteva săptămâni, pentru a evita cel mai prost scenariu posibil”, a declarat ministrul leton al sănătăţii, Daniels Pavuts.

O țară din Europa intră în carantină deși are jumătate din populație vaccinată

Timp de aproape o lună, în Letonia se va lucra de acasă, excepție făcând angajații din construcții, transporturi și alte câteva domenii considerate esențiale. Elevii nu vor mai merge la școală, cursurile urmând să se desfășoare de la distanță, cu excepția celor până în clasa a treia.

Rezultate mai slabe ale campaniei de vaccinare anti-Covid-19 se înregistrează doar în Slovenia, Polonia, Slovacia, România şi Bulgaria, aceasta din urmă având doar 20,3% dintre locuitori care au primit cel puţin o doză.

Un nou maraton de vaccinare în București

De la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, România a ajuns la 5.714.291 de persoane vaccinate cu schema completă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat organizarea unui „Maraton al vaccinării pentru viață”, ce se va desfășura de vineri până luni, în şase centre din Capitală. În total, vor fi deschise 49 de fluxuri, care vor funcţiona non-stop, şi vor fi disponibile toate cele patru tipuri de vaccin. Se pot prezenta pentru vaccinare toate persoanele cu vârsta peste 12 ani.

„În perioada 22-25 octombrie, CNCAV împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, DSP Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Ministerul Culturii organizează o amplă acţiune de vaccinare în 6 centre din Bucureşti”, a anunţat, miercuri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...