Pericolul care pândește locuitorii dintr-un cartier bucureștean. Mulți nici nu se gândesc la ce riscuri se expun zilnic

Stan Filon 27.09.2022, 10:15
Pericolul care pândește locuitorii dintr-un cartier bucureștean. Mulți nici nu se gândesc la ce riscuri se expun zilnic

Acum s-a aflat pericolul care pândește locuitorii dintr-un cartier bucureștean, la care foarte puțini din rezidenți s-au gândit. Cel care a tras un semnal de alarmă este chiar fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu. Acesta a făcut un scenariu sumbru, în caz de calamitate naturală, cum ar fi, de exemplu, un cutremur de mare magnitudine. Oamenii ar rămâne pur și simplu izolați, iar echipele de salvatori ar fi neputincioase.

Pericolul care pândește locuitorii dintr-un cartier bucureștean

Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit despre cartierele care ar putea fi izolate în cazul unui cutremur sau al unei alte catastrofe. Acesta a adus în discuție cartierul Giulești, despre care spune că nu are decât o singură cale de acces. În caz de necesitate, salvatorii ar putea ajunge cu dificultate în cartier, dacă drumul de acces ar fi blocat. Tot din această cauză și traficul rutier este un adevărat coșmar.

„Din păcate, mai avem un exemplu de proaste practici, este fix zona Giulești-Sârbi. Este o singură cale în zona aceea, Calea Giulești, iar în caz de cutremur, să zicem că la Prunaru, unde este și stadionul Rapid, se întâmplă ceva, sunt blocuri vechi acolo, ai deja o masă mare de populație la care nu poți ajunge. Ar fi trebuit cumva să ne uităm cum s-au dezvoltat și alte țări, să ai o șosea, de exemplu una pe lângă Lacul Morii, care să fie paralelă cu Șoseaua Giulești, și măcar să degajeze din trafic, sau să facă posibil accesul locuitorilor în zonele nou create, rezidențiale, pentru că bucureștenii se sufocă acolo”, a declarat Octavian Berceanu pentru gândul.ro. 

Pericolul care pandeste locuitorii dintr-un cartier bucurestean
Pericolul care pandeste locuitorii dintr-un cartier bucurestean

Alte cartiere izolate

De asemenea, Octavian Bercescu a vorbit și despre alte cartiere bucureștene izolate. Acesta spune că acestea sunt izolate și din cauză cămetroul nu ajunge acolo, iar oamenii nu vor să se mai stabilească în astfel de zone. Specialistul a vorbit și despre gradul de infracționalitate din aceste cartiere.

„Giulești nu este singurul caz. Ai pe de-o parte Lacul Morii și Dâmbovița, și pe de altă parte căile ferate, și zona aceea este izolată, din acest motiv apare și infracționalitatea. Și zona Ferentari este izolată, ai câteva căi de acces, dar nu ai un metrou. Lumea nu se va muta niciodată acolo. Mai este un alt lucru care ne distruge calitatea vieții, vizavi de circulație. Avem câteva școli bune în centrul Bucureștiului, oamenii s-au mutat, ca să scape de vacarm, din centru spre periferie, și atunci oamenii sunt obligați să-și ducă copiii în centru permanent, și este un trafic cu volume de două-trei ori mai mari”, a mai declarat Octavian Berceanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...