Care sunt cele mai sigure cartiere din București în caz de cutremur. Seismologul Gheorghe Mărmureanu: „Zona de nord-est este mai periculoasă”

Stan Filon 13.09.2022, 12:35
Care sunt cele mai sigure cartiere din București în caz de cutremur. Seismologul Gheorghe Mărmureanu: „Zona de nord-est este mai periculoasă”

Mulți bucureșteni care doresc să-și cumpere o locuință se întreabă care sunt cele mai sigure cartiere din București, în caz de cutremur. România este lovită de seisme aproape în fiecare zi, iar teama de cutremur este una constantă, dar trebuie să știm că unele zone din Capitală sunt mai ferite, față de altele. Fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a spus care sunt acestea, în exclusivitate pentru EGO.ro.

Care sunt cele mai sigure cartiere din București în caz de cutremur

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu (82 de ani) a vorbit despre cartierele din București mai ferite, în caz de cutremur. Discuțiile au reapărut după cele diuă cutremure care au avut loc luna aceasta și care au fost resimțite până la București. Primul a avut magnitudinea de 3, 4, iar cel de-al doilea a avut 4, 3 pe scara Richter. Seismologul îi liniștește însă pe români și spune că aceste seisme nu prevestesc unul de o intensitate mai mare.

„Unul mare va fi cam peste 18 ani, eu nu-l mai prind, nu voi mai fi pe atunci, acum am 82 de ani. Marile cutremure sunt cam la 100 de ani, dar au mai fost și intermediare, în 1802, de Sf. Paraschiva, dar atunci n-a murit nimeni, au căzut câteva biserici din București. Și cel din 1977 a fost atipic, nu a intrat în lista aceea, a fost la o distanță de 37 de ani, de cel din 1940. A avut 7, 4 grade pe scara Richter, nici n-ar fi trebuit să fie. După marele cutremur din 1940, multe clădiri vechi din București au rămas într-un picior, au fost grav afectate, dar n-au căzut, iar cel din 1977 le-a mai dat un șoc și s-au prăbușit”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Ego.ro.

Care sunt cele mai sigure cartiere din Bucuresti in caz de cutremur
Care sunt cele mai sigure cartiere din Bucuresti in caz de cutremur

„Mulți susțin că blocurile din România trebuie făcute doar din oțel”

Mărmureanu vine cu informații foarte utile și pentru tinerii care în acest moment își caută o nouă locuință. Celebrul seismolog a explicat care sunt cartierele din București mai ferite, în cazul unui cutremur major.

„Zona de nord-est a Bucureștiului este mai periculoasă, se resimte cutremurul mult mai puternic, acolo au și fost construite clădiri foarte înalte. Un prieten, tot profesor, care locuia la etaj, mi-a spus că, pe 4 martie 1977, când a avut loc marele cutremur, l-a aruncat din perete în perete. Cartiere bune ar fi Dristor, Militari și Drumul Taberei. Multe blocuri au fost avariate la cutremurul din 1940, apoi la cel din 1977. Trebuie să ne interesăm cât de avariate au fost și cum au fost consolidate. Ca să facem o investiție sigură, este nevoie și de experți. Mulți susțin că blocurile din România trebuie făcute doar din oțel, ca în America. Îi contrazic, trebuie construite din beton și din oțel, ca să fie mult mai rezistente la cutremure mari”, a mai spus seismologul pentru sursa citată. Citește AICI interviul complet acordat publicației EGO.ro. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...