Pericolul ascuns din centrul Bucureștiului. Zeci de clădiri sunt în pericol major. O dramă se poate întâmpla în orice moment

Elena Avramescu 22.12.2021, 12:40
Pericolul ascuns din centrul Bucureștiului. Zeci de clădiri sunt în pericol major. O dramă se poate întâmpla în orice moment

Din nefericire, planșeul de beton care acoperă râul Dâmbovița și susține Piața Unirii este într-o stare continuă de degradare, încă există riscul să se poată prăbuși în orice moment în cazul unui cutremur de intensitate medie, după cum arată un document oficial al Primăriei. Astfel că zona se poate transforma într-o groapă uriașă.

Zeci de clădiri sunt în pericol major în București

Ansamblul structural al planșeului din zona Piața Unirii prezintă degradări majore care pot afecta grav exploatarea în siguranță a regularizării râului Dâmbovița și a traficului rutier din zonă, se arată în documentul adoptat de Consiliul Local al Primăriei Capitalei, a scris Jurnalul.

Am văzut stâlpi degradaţi, am văzut grinzi ale construcţiei de acolo care pur şi simplu stau să cadă, a spus și Marius Coajă, fost director adjunct a Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, potrivit observatornews.ro.

Din păcate, nimeni nu a mai făcut absolut nimic iar planşeul de beton, ce a fost construit pe vremea comuniştilor, a continuat să se degradeze. Chiar și un fost arhitect şef al Capitalei a evaluat situaţia.

Este dramatic. Deja a depăşit o oarecare limită a suportabilului. În momentul în care nu mai există sprijinul planşeului va ceda şi se va lăsa cu nişte efecte. Sigur probabil vor fi şi nişte victime, a spus Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei.

Zeci de cladiri sunt in pericol major in Bucuresti
Piata Unirii din Bucuresti

Imaginile au fost publicate chiar și de fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, care spune că avea în plan reabilitarea pasajului însă n-a mai avut timp. Actualul primar se pare că are timp, însă nu dispune de bani.

Este o decizie pe care o s-o luăm împreună cu consiliul general. La prima vedere intervenţia pe care ar trebui să o facem acolo este de peste 30 de milioane de lei. Evident că vrem să facem asta dar ne trebuie bani, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Un eveniment de genul s-ar solda cu mii de morți și zeci de mii de răniți. Scenariile catastrofale se regăsesc în „Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2021”, fiind un plan adoptat săptămâna aceasta de Consiliul local al Primăriei Capitalei.

Administraţia străzilor a promis că va aloca bani anul viitor când vor şi începe lucrările. Ultimele lucrări de reabilitare pentru pasajul au fost efectuate abia în anul 2010, iar de atunci și până în prezent s-au efectuat doar reparații minore în regie proprie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...